Hillary en Trump bekvechten in tweede televisiedebat

Beeld REUTERS

Het tweede debat in de race naar het Witte Huis, een zogenaamde 'townhall', vond maandagavond (lokale tijd) plaats in de Amerikaanse stad St. Louis. Democrate Hillary Clinton nam het op tegen Donald Trump, haar Republikeinse rivaal die na uitgelekte opnames waarin hij zich seksistisch en vulgair uitlaat over vrouwen hard zijn best doet om zijn campagne te redden.

Hoewel de avond officieel draaide om het beantwoorden van vragen van zwevemde kiezers, kwam het er vooral op neer dat Trump en Clinton elkaar aanvielen op hun verleden, het heden en hun plannen voor de toekomst.

Anderhalf uur voor het debat van start ging, verscheen Donald Trump tijdens een persconferentie met meerdere vrouwen die Bill Clinton in het verleden hebben beschuldigd van seksueel geweld. Hij verwees in zijn excuusverklaring naar aanleiding van zijn omstreden uitspraken ook naar Bill Clinton, die hem 'veel ergere dingen' zou hebben verteld 'op de golfbaan'.

Republikeinse politici en bestuurders in de Verenigde Staten hebben de afgelopen dagen massaal uitgehaald naar Trump. Zeker 160 van de 332 Republikeinse gouverneurs, senatoren en afgevaardigden spraken hun afschuw uit over diens omstreden uitspraken over vrouwen, becijferde persbureau Reuters. Het bleef niet in alle gevallen bij een veroordeling van de vulgaire uitlatingen. Ten minste dertig prominente Republikeinen hebben Trump opgeroepen zich terug te trekken uit de strijd om het presidentschap. Daar wil Trump niets van weten.

Beeld REUTERS

Vijanddig

Het eerste opmerkelijke moment kwam in de eerste seconden: de twee kandidaten gaven elkaar geen hand en maakten amper oogcontact. Trump had in de uren voor het debat teruggeslagen met een persconferentie met drie vrouwen die ex-president Bill Clinton in het verleden hebben beschuldigd van seksuele intimidatie en in een geval van verkrachting.

Ook tijdens het debat draaide Trump in zijn antwoorden keer op keer naar de ex-president. 'Kijk naar Bill Clinton. Bij mij hebben we het over uitspraken, Bill handelde ernaar. Nooit eerder in de geschiedenis misbruikte iemand vrouwen op die manier. En Hillary Clinton viel diezelfde vrouwen aan.'

Clinton haalde de opname aan om een breder punt te bepleiten: dat Trump in haar ogen niet geschikt is als president. Hierbij haalde ze andere uitspraken van de Republikeinse kandidaat aan over onder andere immigranten, moslims en vrouwen.

Drie vrouwen die door Bill Clinton seksueel misbruikt zouden zijn, zaten op uitnodiging van Donald Trump in de zaal.Beeld AFP

Gemopper

Toen de vragen over Clintons e-mailschandaal gingen, deelde Trump een aantal rake klappen uit. Ook toen het ging over recente speeches die door Wikileaks zijn onthuld, die Clinton zou hebben gehouden voor de financiële sector, werd de Democratische kandidaat in het nauw gedreven.

Clinton bleef herhalen dat Trump loog en verwees kiezers naar haar website, waar een 'fact checker' staat die de uitspraken van Trump tegen het licht houdt. De vraag is echter of mensen die zich al hebben voorgenomen om op de Republikein te stemmen, die moeite zullen nemen.

Trump ging een aantal keer in discussie met de debatleiders, Anderson Cooper van CNN en Martha Raddatz van ABC News. Hij klaagde dat Clinton meer tijd kreeg om vragen te beantwoorden dan hij. 'Dit is drie tegen een', zei hij op een gegeven moment op sarcastische toon.

Later bleek dit niet te kloppen: beide kandidaten had allebei even lang gesproken. Wel werd Trump vaker onderbroken dan Clinton.

De handdruk die aan het begin van het debat ontbrak, was er aan het einde trouwens wel. Al maakte dit tweede debat vooral duidelijk dat Clinton en Trump het over de meeste dingen daverend oneens zijn, en hun geduld met elkaar beginnen te verliezen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden