Hillary Clinton maakt het helemaal in China/Werken aan positie vrouw versterkt gezin

HOUAIROU - Slim, slim, oh wat is ze toch slim. Hillary Rodham Clinton heeft het helemaal gemaakt op het Forum van de wereld Vrouwenconferentie in Houairou.

BARBARA BERGER

Het is de vinding van de eeuw dat Clinton in haar onverwacht krachtige rede voor de VN gewoon stelde dat werken aan de posities van vrouwen het gezin versterkt en niet onderuit haalt. Een gelukkige, want gezonde, geschoolde en niet geslagen vrouw, is immers veel beter voor de sfeer en harmonie in de familie.

Dat Hillary het aandurfde voor de Forum-vrouwen op te komen in gastland China en - voor het oog van de hele wereld - de beperking van de vrijheid van meningsuiting bekritiseerde, snoerde zelfs een Cubaanse de mond die dagenlang het idealisme van Amerika aan de kaak had gesteld.

Duizenden wekkers stonden gisterochtend in Peking en Houairou op zes uur. Voor minder dan een first lady, komt bij een langzaam aflopend Forum, niemand meer vroeg uit bed. Zeker niet als het regent dat het giet. Het chronische slaaptekort en de enerverende tijden eisen na acht dagen vrouwen-top hun fysieke tol.

Clinton zou om negen uur 's ochtends op het grote buitenpodium staan, maar alleen bij goed weer. De toegang tot de alternatieve zaal, met plek voor maar een kleine duizend mensen zat al vanaf half acht 's ochtends potdicht. Zelfs madame Chirac uit Parijs lukte het tot haar grote woede niet door de rij veiligheisdagenten heen te breken. Zonde van het warme bed.

Een anonieme stem uit de luidsprekers geeft de gekwetstheid van de Chinezen weer over Clintons kritiek. “Het Chineze aanbod om bij regen alsnog naar een veel grotere zaal te gaan, is door VN afgewezen. Dat is de reden dat u nu tot onze spijt met duizenden voor gesloten deuren staat. Wilt u niet dringen. Het heeft geen zin”, aldus de doorratelende sonore omroepstem. De stem zegt ook bot alle workshops af die in hetzelfde gebouw gehouden zouden worden. Ook die met de plotseling heel toepasselijke titel 'Vrouwen en politieke macht wereldwijd'. Jammer voor de vele voorbereidingen hiervoor.

Clinton herhaalt in de zaal dat alle geweld tegen vrouwen, van vrouwenhandel tot gedwongen prostitutie, besnijdenis en moord op meisjesbaby's gelijk is aan schendingen van mensenrechten. En dat het haar zo goed doet om in Houairou te staan. “U heet nu professioneel NGO's (niet gouvernementele organisaties). Vroeger was er een veel eenvoudiger naam. U werkte met mensen. U verandert de wereld, zonder u hadden vrouwen niet de moed om eindelijk het zwijgen te breken.”

Als ze klaar is en snel weg, via Beiing meteen terug naar de VS, maken de bezoekers zich op om na te praten. Vooral over het 'Hillary-effect'. De Amerikaanse strijdster Betty Friedan, die al in 1963 met haar boek The Feminin Mystique de mannenwereld op haar grondvesten deed schudden, is razend enthousiast. “Dit was dè boodschap van de conferentie. Hillary heeft haar doorgegeven. Haar woorden zullen doorwerken, overal. Met vergeet gauw wat er hier precies is gebeurd. Maar de wereld vergeet nooit meer dat hier een krachtig persoon is opgestaan en nee! heeft gezegd.”

De strategische zet van Clinton om veel traditionele termen te gebruiken, zoals 'vrouwen, moeders en meisjes' is volgens Friedan geen uitverkoop van feministische waarden aan het conservatisme. “Er is geen valse tegenstelling tussen vrouwenstrijd en het gezin, zoals veel religieuze landen willen suggereren. Clinton zegt dat juist armoede en onderdrukking het gezin ondermijnt. Vrouwen die kunnen kiezen lopen niet zo maar weer weg. Een versterking van het gezin als bij-produkt van gelijkheid van vrouwen. Waarom eigenlijk niet?”

Clinton heeft bewezen dat de vrouwenbeweging niet tot 'de musea behoort van de hedendaagse samenleving', zoals volgens Friedan velen graag willen denken. Dit Forum hier geeft me het gevoel dat vrouwen honderduizenden visioenen hebben voor een betere samenleving. “U, jonge vrouwen, kunt zich niet voorstellen hoeveel wij zijn opgeschoten in de laatse twintig jaar. Ik ben een oude vrouw vol hoop. Die boodschap heeft Hillary ook gebracht.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden