Hillary Clinton draagt privéserver over aan justitie

null Beeld reuters
Beeld reuters

Hillary Clinton heeft haar advocaat opgedragen haar e-mailserver en harde schijf over te dragen aan het ministerie van Justitie. De 67-jarige politicus raakte eerder in opspraak, omdat ze de privéserver heeft gebruikt voor zakelijke e-mails toen ze minister van Buitenlandse Zaken was. Al die e-mails komen nu in handen van de autoriteiten, aldus CNN.

Redactie

Volgens de krant The Washington Post heeft het juridische team van Clinton de server en harde schijf al overgedragen aan de recherchedienst FBI.

Het ministerie van Justitie maakte eind juli bekend dat er mogelijk onderzoek komt naar het gebruik van de privéserver en het persoonlijke mailadres door Clinton. Ze had om veiligheidsredenen een e-mailadres van de overheid moeten gebruiken. Doordat ze een privéadres gebruikte, bleven veel mails buiten het zicht van het parlement en haar collega's. De FBI onderzoekt of er geen geheimen op straat zijn komen te liggen.

Clinton heeft ook e-mails en documenten over moeten dragen naar aanleiding van een rechtszaak die de organisatie Judicial Watch tegen haar heeft aangespannen. De organisatie wil weten of Clinton's medewerkster Huma Abedin, die voor de presidentskandidate werkte toen ze minister van Buitenlandse Zaken was, zich schuldig heeft gemaakt aan belangenverstrengeling. Abedin deed naast haar werk voor het ministerie ook werk voor liefdadigheidsinstelling The Clinton Foundation.

De 67-jarige Clinton is in de running om mee te doen aan de volgende presidentsverkiezingen namens de Democratische Partij. Ze heeft eerder al een selectie e-mails overgedragen aan het ministerie van Justitie vanwege onderzoek naar de aanslag op een Amerikaanse ambassade in Libië in 2012.

Geheim
Een aantal van de e-mails dat nog niet openbaar is gemaakt, blijven waarschijnlijk geheim. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken gaat het om mails met gevoelige informatie die in 2009 en 2011 zijn terechtgekomen op computers waarop geen geheimen bewaard mogen worden. Het ministerie wil op verzoek van veiligheidsdiensten die e-mails alsnog achter slot en grendel krijgen.

Clinton voert campagne in New Hampshire. Beeld ap
Clinton voert campagne in New Hampshire.Beeld ap
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden