Hilkens kan zich niet meer vinden in PvdA-lijn

Tweede Kamerlid stapt op. Strafbaarstelling illegaliteit was haar een doorn in het oog.

Voor de tweede keer in korte tijd stapt een PvdA-Kamerlid op dat moeite heeft om het parlementaire werk te verenigen met de eigen idealen. Myrthe Hilkens maakte gisteren bekend dat ze haar functie neerlegt. Desirée Bonis ging haar in juni voor.

Hilkens staat vooral bekend om haar inzet voor een wat haar betreft betere prostitutiewet. De oorspronkelijke wet waarin een registratieplicht van prostituees was opgenomen heeft de senaat sterk uitgekleed teruggestuurd naar de Tweede Kamer. Wat er van over is, zoals het verhogen van de minimumleeftijd, loopt daardoor vertraging op.

Gevoeliger nog dan dat onderwerp, lag bij haar de kabinetsafspraak dat illegaliteit strafbaar zou moeten worden. Afgelopen mei zei ze tegen Vrij Nederland: "Ik ga die maatregel in ieder geval níet verdedigen."

Het onderwerp is een open zenuw in de partij. Maar ondanks alle kritiek uit de achterban, blijft de Tweede Kamerfractie achter de aangekondigde maatregel staan.

Dit voorjaar kreeg partijleider Diederik Samsom steun voor de strafbaarstelling van illegaliteit tijdens een speciaal belegde Ledenraad. Enkele Kamerleden, onder wie Hilkens, eisten daar dat het vreemdelingenbeleid op enkele belangrijke punten humaner zou worden. Anders zouden ze niet kunnen instemmen met de strafbaarstelling. Na afloop van de Ledenraad was Hilkens zichtbaar geëmotioneerd.

Hilkens verklaarde gisteren dat ze opstapt omdat "de manier waarop ik invulling wil geven aan mijn idealen helaas niet strookt met de wijze waarop ik politiek kan bedrijven". Wat ze nu gaat doen weet ze nog niet, maar ze zegt af te zien van wachtgeld.

Niet al haar collega's in de fractie waren gisteren verrast door haar opstappen. Dat ze al langer twijfels heeft over het vreemdelingenbeleid stak Hilkens niet onder stoelen of banken. PvdA-fractievoorzitter Diederik Samsom zei haar vertrek te betreuren en te respecteren. "Ik had graag gezien dat Myrthe met haar drive en passie, haar draai had kunnen vinden in politiek Den Haag. Dat is helaas niet gelukt." Hilkens zat in het bestuur van de fractie, als verantwoordelijke voor communicatie. Met haar vertrek is het verloop in de coalitiepartij relatief groot. Pierre Heijnen vertrekt om per september bestuursvoorzitter van het ROC Mondriaan te worden. Hij is dan ruim zes jaar Kamerlid geweest.

In tegenstelling tot Heijnen vertrekt Désirée Bonis met de nodige wrok uit de Kamer. In NRC Handelsblad verklaarde de buitenlandwoordvoerder afgelopen weekend dat er in de PvdA-fractie geen ruimte was om een eigen geluid te laten horen. Volgens haar wordt het beleid van het kabinet op dit terrein bepaald door de VVD. Fractiegenoten van haar ontkennen dit. Met het vertrek van de drie Kamerleden is de PvdA na de grote winst bij de vorige verkiezingen al toe aan de nummer 47 op de lijst: Henk Leenders. Eerder kreeg de partij een gevoelige persoonlijke slag toen staatssecretaris Co Verdaas al vorig najaar opstapte.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden