Hilarische tocht door de vaderlandse geschiedenis

’Van Hunebed tot Hyves’, met: George van Houts en Tom de Ket (teksten), Tina de Bruin, Kim van Zeben en een wisselende gastrol. Regie: Mark Timmer. Vanavond in Capelle a/d IJssel (Isala Theater), morgen in Bussum (Spant!). Tournee t/m 12/6. Meer informatie via www.bostheaterproducties.nl

De tune van de tv-quiz ’Per seconde wijzer’ klinkt. Een vierde ronde vaderlandse geschiedenis met niemand minder dan Anne Frank als kandidaat. Via de quiz duiken we gemakkelijk in het Nederlandse verleden in ’Van Hunebed tot Hyves’, een interactieve, cabareteske geschiedenisles bedacht en geschreven door George van Houts en Tom de Ket. Dit duo maakt al jaren cabaretvoorstellingen rond het thema ’De waanzin van de Nederlander’. Strak op de tijdgeest gesneden programma’s met crosstalks, monologen en af en toe een liedje. Maar de cabaretkoek bleek eind vorig jaar op. Ze besloten uit elkaar te gaan. Tijd voor andere plannen, gezamenlijk en apart.

In ’Van Hunebed tot Hyves’ – waarin het duo wordt bijgestaan door Kim van Zeben en Tina de Bruin – spelen de ’oude’ thema’s van Van Houts en De Ket een grote rol. De waanzin van de Nederlander blijkt als rode draad door de geschiedenis te lopen! Dat hebben de heren op ingenieuze wijze aangepakt. Telkens geven ze een historisch onderwerp een hedendaags tintje. De bouwfraude wordt onderzocht ten tijde van de hunebedbouwers. Want die moeten toch hulp gehad hebben met die grote stenen?! De eerste Nederlandse poëzie ’Hebban olla vogala’ wordt een fijne meezinger en als De Ket ons in de Gouden Eeuw probeert te verleiden toch vooral te beleggen in Tulp Invest (als variant op Palm Invest) zie je de crisis in een notendop. Zo wordt er steeds, vaak op hilarische wijze, een periode in de Nederlandse geschiedenis uitgelicht.

Tussendoor mag de gastspeler – in mijn geval burgemeester Henri Lenferink van Leiden – zich wagen aan een historische quiz. De Nachtwacht goed in elkaar zetten, quotes en portretten van bekende Nederlanders aan elkaar koppelen, dat werk. Hij deed het, als historicus, uitstekend.

Grote troef in deze voorstelling is actrice Kim van Zeben. Zij liet in de musical ’Jan Jans en de kinderen’ al zien dat haar komische timing erg goed is. Nu bouwt ze dat talent verder uit door onder meer een fantastische radicale moslima Samira te spelen. Tina de Bruin mag lekker ontregelend de quizmaster spelen en doet dat met verve.

Door de potpourri doet de voorstelling een beetje Parade-achtig aan, wat leuk is. De woordspelingen zijn vaak wel erg flauw, maar dat mag de pret niet drukken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden