Hilarische en spannende strijd eindigt voor beide partijen in winst

ROTTERDAM - Remise of schaakmat, wat was de eindstand van 'Stelling', dat Caroline Dokter en Amy Gale maakten voor twee danskoppels? Belangrijker dan dat was de echte uitkomst van dit spannende, vertederende en ook hilarische dansprogramma: zeer geslaagd!

ISABELLE LANZ

Het idee om als choreograaf iets met schaken te doen, kwam van Dokter. Zij wilde aan het schaakspel ontleende gegevens, zoals logica, strategie, beperkende regels tegenover een keur aan mogelijkheden, alsmede de magie rond dit spel gebruiken.

Samen met haar oudere, meer ervaren collega-choreografe Gale werkte zij dit idee uit tot een dansvoorstelling, waarin twee koppels tegenover elkaar op het veld aantreden: de 'oudjes' Beppie Blankert en Ton Lutgerink en de 'jonkies' Karin Post en Dries van der Post. De paren werkten elk eerder regelmatig en met succes samen. Hier worden ze voor het eerst gezamenlijk ingezet; liever gezegd: tegenover elkaar in het strijdperk geplaatst.

Blankert en Lutgerink behoren tot de 'veertigers' in de moderne dans, Post en Van der Post tot de huidige opkomende generatie. Dat verschil hebben Dokter en Gale in hun regie met veel gevoel voor humor op speelse wijze uitgebuit. De houding van de koning Lutgerink en de koningin Blankert moet waardig en wijs zijn, wat ook spreekt uit hun gebarende, voorzichtige dans. Hun relatie is gebaseerd op wederzijds respect. Aan hun kant van het veld hangt symbolisch een grote kroon, vervaardigd van gebogen hout. Uiteraard is hun de eer van de openingszet gegund.

Het antwoord van Post en Van der Post blijft niet lang uit. Boordevol jeugdige energie vegen zij die eerste stelling van de oudjes met enkele dynamische danspassen van het bord. De jeugd bezit kracht en verleidelijke schoonheid; Van der Post heeft het eerste, Post ook het tweede. In een tijgermotief-jurkje etaleert zij met raffinement haar charmes. Voor deze verleidelijke Lolita bezwijkt de oude koning uiteraard, waardoor hij het spel in gevaar brengt, wat zijn getrouwe gemalin niet kan waarderen.

Het duet van Lutgerink en Post is haast vertederend en levert het hoogtepunt in dit stuk, dat niet alleen over oud en jong gaat, maar ook over hoe gewaagd deze performers aan elkaar zijn.

Maar dan steekt Blankert een stokje voor deze riskante verbintenis. Ze revancheert zich door het aan te leggen met het jonge maatje, wat goed is voor een paar hilarische momenten. Spreekt hier de sociale conventie een woordje mee, waarbij de relatie tussen een oudere vrouw en een jongeman tot iets bizars leidt? Hoe dan ook, effect heeft ook het tweede duet. Beiden komen goed los, waardoor de vraag of zij als performers de verliezers worden, gaandeweg op losse schroeven komt te staan.

'Stelling' is vooral zo boeiend geworden dankzij de persoonlijke invulling van deze vier kwaliteitsdansers, die zich niet als stomme pionnen lieten gebruiken, maar met een grote mate van vrijheid aan de slag gingen. Dokter en Gale hielden hen evengoed onder controle, want dit spel blijft helder, overzichtelijk, verrassend en spannend. Al met al is het een uitermate plezierige match, waaraan ook vormgever Marc Warning en componist Ron Ford bijdroegen.

15 t/m 26 juni (beh. zo en ma) Bellevue Amsterdam; 27 en 28/8 Plaza Eindhoven; 15/9 Concordia Enschede; 16/9 Schouwburg Arnhem; 17 en 18/9 Toneelschuur Haarlem; 22 en 23/9 Laktheater Leiden, 25/9 Blauwe Zaal Utrecht.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden