Hijgers krijgen geen kans meer

Met naam en nummer in het telefoonboek staan en toch een geheime lijn hebben. Of voor ieder familielid in huis een eigen toestel met 'eigen' nummer, maar toch samen slechts één telefoonlijn betalen.

Dat en nog wat meer handigheidjes worden mogelijk dankzij de Bel-Pin, een klein doosje met elektronica waarmee je gewenste en ongewenste opbellers van elkaar kunt onderscheiden. De clou is een pincode van vier cijfers waarmee vrienden en bekenden de Bel-Pin kunnen laten rinkelen (of beter: zoemen), ten teken dat er een bekende aan de lijn is.

De Bel-Pin wordt eenvoudig met een stekker in de PTT-contactdoos gestoken, waarna de stekker van het telefoontoestel weer in de stekker van de Bel-Pin moet worden geprikt. Na het inbrengen van een zelf bedachte pincode met behulp van een toetstelefoon, is de telefoon in principe 'afsluitbaar' voor ongewenste bellers.

Dat afsluiten mag niet al te letterlijk worden genomen. Wie onbereikbaar wil zijn, moet daarvoor gewoon de bel van zijn telefoon uitzetten. De buitenwacht kan dan nog wel bellen, maar de opgebelde heeft dat niet in de gaten en zal dus niet opnemen.

FLUITTOON

De opbeller hoort dankzij de Bel-Pin echter een fluittoon. Wanneer hij of zij daarna de juiste pincode intoetst op het eigen toestel, laat de Bel-Pin een belsignaal horen en weet de opgebelde dus dat er een bekende aan de lijn is. Volgt er geen correcte pincode, dan verbreekt het apparaatje na een minuut automatisch de verbinding zonder dat de gebelde ook maar iets heeft gehoord. Hijgers krijgen zo bijvoorbeeld geen kans meer; tenzij ze tot de kring van intimi blijken te behoren natuurlijk...

Om het systeem te laten werken moet wel aan twee voorwaarden zijn voldaan: alle 'gewenste' bellers moeten de pincode kennen en over een telefoontoestel met druktoetsen beschikken. Op de signalen van een ouderwetse draaischijf werkt de code-herkenning van de Bel-Pin namelijk niet.

SLAAPKAMERTELEFOON

Als in een huis meer dan één telefoon staat aangesloten op één lijn, bijvoorbeeld een extra telefoon in de slaapkamer en een in een werkkamer, dan kan per toestel een aparte Bel-Pin met eigen pincode worden aangesloten. Zakelijke relaties krijgen alleen de pincode van het 'kantoor-toestel', terwijl voor noodgevallen familie de pincode kent van de slaapkamertelefoon. En de dochter van vijftien kan haar vriendjes en vriendinnen de code van haar toestel geven. Zodra die bellen, gaat alleen de Bel-Pin in haar kamer zoemen en blijft het in de rest van het huis heerlijk stil. Wie tijdelijk, bijvoorbeeld overdag, weer alle binnenkomende telefoongesprekken in de gaten wil hebben, hoeft slechts de bel van zijn toestel weer op 'aan' te zetten.

Desgewenst kan de Bel-Pin dan ook worden uitgeschakeld en dat is eigenlijk wel zo sympathiek om te doen. De Bel-Pin, voorlopig alleen verkrijgbaar bij Conrad Electronic in Enschede, is namelijk niet alleen handig voor de bezitter, maar ook een goudmijn voor PTT Telecom. Net als bij een antwoordapparaat levert namelijk elk binnenkomend gesprek een verbinding op, in dit geval dus met de Bel-Pin. De beller is daardoor altijd een 'tik' ofte wel vijftien cent armer en de PTT evenzovele centen rijker, ook al is de gebelde niet thuis of neemt die de telefoon om andere redenen niet op.

PTT Telecom zal om die reden dus heel blij moeten zijn met het elektronica-doosje. Maar PTT Telecom levert anderzijds ook zelf een vergelijkbaar pincode-systeem. Bij de PTT zit die echter verpakt in de 'huiscentrale' Home Vox Universal, een apparaat dat met een prijs van 1325 gulden ruim dertien keer zo duur is als de Bel-Pin van 99 gulden. PTT Telecom maakt zich niet druk om de goedkope concurrent: “Onze huiscentrale kan namelijk nog veel meer.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden