Hij wilde terug naar zijn land, nu mag hij blijven

Zuid-Soedanese asielzoeker geloofde na zeven procedures niet meer in goede afloop

Het duurde elf jaar voordat Thomas Philip Guya uit Zuid-Soedan te horen kreeg dat hij welkom is in Nederland, het land dat hem aanvankelijk asiel had geweigerd. Zijn advocaat belde hem gisteren met het nieuws dat hij niet meer voor mogelijk had gehouden: Thomas krijgt een verblijfsvergunning, de komende vijf jaar mag hij blijven. De 38-jarige vluchteling kon zijn oren niet geloven. "Pas toen ik de brief in handen kreeg drong het tot me door", zegt hij opgetogen door de telefoon.

Trouw volgde Thomas in zijn reis als uitgeprocedeerde asielzoeker door Amsterdam, van kraakpand naar kraakpand. Als prominent lid van protestgroep 'Wij zijn hier' vroeg hij aandacht voor de situatie van uitgeprocedeerden in Nederland. Sommigen van hen willen wel terug naar het land dat ze ooit ontvluchtten - wilde hij laten zien - maar kunnen niet.

Thomas werd als dertienjarige door soldaten uit het noorden meegenomen. Op zijn 27ste wist hij te vluchten en kwam in Nederland terecht. Het duurde lang voordat de Nederlandse overheid aan kon nemen dat hij niet uit Noord-, maar uit Zuid-Soedan afkomstig was, het jongste land ter wereld dat sinds een jaar in burgeroorlog verkeert. Het kostte Thomas zeven asielprocedures, vele reizen naar de ambassade en veertien maanden in vreemdelingendetentie. "Het kostte mij elf jaren van mijn leven."

Hij besloot om, ondanks de oorlog, terug te keren. Het zwerven, en de in zijn ogen mensonterende situatie van uitgeprocedeerde asielzoekers in Nederland braken hem op. Maar teruggaan naar Zuid-Soedan was zo eenvoudig nog niet. Er volgde een zeer moeizaam terugkeertraject, dat stagneerde door hevig etnisch geweld in zijn geboorteland. Zijn vastberadenheid terug te keren, sloeg om in angst, waarop Thomas in maart toch besloot opnieuw asiel aan te vragen.

"Bijna zes maanden later is het nu. Alles wat ik heb, is een brief. Ik ben heel blij. Maar waarom nu pas?" vraagt de Zuid-Soedanees. Volgens zijn advocaat heeft Thomas nu aan kunnen tonen "dat er gegronde redenen zijn om aan te nemen dat hij bij uitzetting een reëel risico loopt op een schending van zijn mensenrechten", schrijft zijn advocaat. Waarom dit niet eerder aantoonbaar was, is onduidelijk. Marijn van der List, die als vrijwilliger Thomas heeft gevolgd in zijn zaak, denkt dat het feit dat de Nederlandse overheid nu gelooft dat hij uit Zuid-Soedan komt de doorslag heeft gegeven.

Hoewel Thomas zijn laatste procedure in een asielcentrum af moest wachten, was hij vaak bij zijn lotgenoten in Amsterdam. "Bij hen voel ik me veilig." Hij is bang om na vijf jaar alsnog te worden uitgezet, toch wil Thomas nu beginnen met leven, zegt hij. "Werk zoeken, belasting betalen, meedoen. Als ik maar kan werken." Maar eerst zal hij zijn kameraden in vreemdelingendetentie opzoeken. "Ik wilde eerder geen risico nemen om vastgehouden te worden. Detentie was het meest traumatische wat ik heb meegemaakt. Als ik straks mijn pasje heb, ga ik meteen. Om ze te steunen. Er zijn velen zoals ik in Nederland."

Somaliër dood na ruzie

Een 26-jarige Somalische man is overleden aan de gevolgen van een uit de hand gelopen ruzie. De man verbleef in de Vluchtgarage, een geïmproviseerd onderkomen voor afgewezen asielzoekers in Amsterdam-Zuidoost. De politie heeft twee verdachten opgepakt. Het College voor de Rechten van de Mens waarschuwde in juni al dat de situatie in de Vluchtgarage uit de hand dreigde te lopen: "Voorkom dat het zover komt dat er daadwerkelijk mensen sterven." De omstandigheden in de Vluchtgarage, waar zo'n honderd mannen bivakkeren, zijn slecht: er zijn geen douches en warm water en de stroomvoorziening hapert.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden