'Hij was pas 6, en werd meer gemarteld dan de anderen in de kamer'

Een Syrische jongen huilt als zijn vader wordt begraven. Beeld AP
Een Syrische jongen huilt als zijn vader wordt begraven.Beeld AP

Syrische kinderen zijn het slachtoffer van 'walgelijke' martelingen, worden ontvoerd en gevangen gehouden, en zijn onophoudelijk getuige van extreem geweld. Dat staat in een rapport van Save the Children, een internationale hulporganisatie die wereldwijd opkomt voor de belangen van kinderen.

De organisatie zegt 'schokkende getuigenissen' te hebben verzameld. Bijna elk kind waar mee is gesproken, heeft gezien hoe een familielid is vermoord. Khalid (15) vertelt hoe hij samen met 'meer dan honderd' anderen werd vastgehouden in het gebouw waar hij vroeger naar school ging. De kinderen moesten twee dagen lang rechtop staan, en kregen geen eten of drinken. Daarna werd Khalid verhoord. Hij werd aan zijn polsen opgehangen en geslagen. 'De meesten verloren na een uur het bewustzijn. Degenen die meer dan twee uur werden opgehangen, overleefden het niet.'

Een andere tiener beschrijft hoe hij elektrische schokken kreeg, en werd opgesloten in een ruimte die vol lag met ontbindende lichamen.

De 16 jaar oude Wael was opgesloten met een klein kind. 'Er was een jongetje dat Ala'a heette. Hij was pas 6 en hij snapte niet wat er gebeurde', vertelt hij. 'Volgens mij werd dat jongetje meer gemarteld dan alle anderen in de kamer. Hij kreeg drie dagen lang geen eten of water en hij was zo zwak, dat hij telkens weer flauw viel. Hij werd regelmatig geslagen. Ik zag hem sterven. Hij overleefde het drie dagen, en ging toen gewoon dood. Hij was de hele tijd doodsbang. Ze behandelden zijn lichaam alsof hij een hond was.'

Archieffoto van de 12-jarige Hana die zwaar gewond is geraakt bij een bombardement in Idlib, Syrië Beeld ap
Archieffoto van de 12-jarige Hana die zwaar gewond is geraakt bij een bombardement in Idlib, SyriëBeeld ap

De organisatie heeft de getuigenissen opgetekend in de vluchtelingenkampen en de gemeenschappen buiten Syrië waar nu duizenden kinderen met hun familie naartoe zijn gevlucht. 'We spraken met de kinderen en hun ouders en dit rapport is een weerslag van die interviews', schrijft Justin Forsyth, directeur van Save the Children in het voorwoord. 'Elke dag worden er meer jonge levens uiteen gescheurd.'

Verenigde Naties
Save the Children roept de Verenigde Naties op meer waarnemers naar het land te sturen om het geweld tegen kinderen te documenteren, zodat de daders uiteindelijk kunnen worden gestraft.

Het rapport komt aan de vooravond van de jaarlijkse Algemene Vergadering van de VN. Eerder al zei Lakhdar Brahimi, de speciale gezant voor Syrië van de VN en de Arabische Liga, dat de situatie 'extreem slecht was, en alleen maar erger wordt'. Na zijn eerste bezoek aan het land, gaf Brahimi toe geen concreet plan te hebben om de vrede te bewerkstelligen.

Formeel staat Syrië niet op de agenda van de Algemene Vergadering, maar verwacht wordt dat het onderwerp de discussie wel zal domineren. Minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken heeft krachtig uitgehaald naar de VN-Veiligheidsraad in een gesprek met secretaris-generaal Ban Ki-moon. Het orgaan faalt volgens de bewindsman bij de aanpak van de crisis.

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS
Syrische kinderen in een vluchtelingenkamp in Turkije. Beeld reuters
Syrische kinderen in een vluchtelingenkamp in Turkije.Beeld reuters
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden