Verkiezingen

Hij was het één dag, en nu vertrekt de nieuwe president van Thüringen alweer

Thomas Kemmerich. Beeld EPA
Thomas Kemmerich.Beeld EPA

Dat de liberale voorman met steun van de extreem rechtse AfD won, leidde tot tumult én zijn vertrek.

De pas gekozen president van de Duitse deelstaat Thüringen, Thomas Kemmerich van de liberale partij FDP, heeft na één dag zijn vertrek aangekondigd. Kemmerich was verkozen met steun van de AfD, die juist in Thüringen nog extremer rechts is dan in andere Duitse deelstaten. “De enige oplossing is dat er nieuwe verkiezingen komen, opdat de smet van de AfD niet over deze blijven hangen”, zei Kemmerich.

Het was de afsluiting van een tumultueuze politieke dag in Duitsland, waarop zelfs Angela Merkel vanuit Zuid-Afrika een duit in het zakje deed. Merkel zei dat de verkiezing van Kemmerich volstrekt tegen haar waarden en ook die van haar partij inging. “Het moet worden teruggedraaid”, was haar mening. Het probleem was dat ook het CDU voor de liberale kandidaat had gestemd.

Het CDU, de partij van Merkel, heeft op een partijcongres in 2018 bepaald dat de partij niet alleen niet samenwerkt met AfD, maar ook geen meerderheden behaalt met steun van die partij. Dat is in Thüringen nu wel gebeurd.

Te extreem links

De plaatselijke CDU-afdeling had namelijk principiële bezwaren tegen de andere kandidaat, Bodo Ramelow van de grootste partij in de deelstaat, Die Linke. Ramelow leidde zijn regio de afgelopen vijf jaar ook al en werd daar in de deelstaatverkiezingen voor beloond doordat het als grootste partij uit de bus kwam, met 31 procent van de stemmen.

Voor het CDU is Die Linke te extreem links. Al in oktober had de regionale afdeling aan het hoofdkantoor laten weten dat ze noch met extreem links, noch met extreem rechts wilde samenwerken. Ze zei te zoeken naar een nieuwe weg.

De nieuwe weg die de partij-afdeling op woensdag gevonden had, kon duidelijk niet de goedkeuring van de partijleiding wegdragen. Het was niet alleen tegen de regels, maar bracht ook de landelijke regeringscoalitie in gevaar. Merkels CDU regeert met de sociaal-democratische SPD. Die partij had in Thüringen met Die Linke en de Groenen afgesproken een minderheidsregering te gaan vormen. Het enige wat nog in de weg stond, was de presidentsverkiezing in het deelstaat-parlement.

Höcke bedient zich van nazi-terminologie als ‘Lebensraum’

Die Linke’s voorman Bodo Ramelow had zich geen enkel scenario voorgesteld waarin hij niet verkozen zou worden, al besefte hij dat het moeilijk lag toen hij na twee stemrondes nog altijd niet als winnaar uit de bus was gekomen. De uitslag van de derde stemronde verbaasde vervolgens gans Duitsland.

De liberale partij waarvan Kemmerich voorman is, had maar net de kiesdrempel gehaald. Net iets meer dan vijf procent van de kiezers had erop gestemd. Niets in de verkiezingsuitslag van oktober rechtvaardigde daarom zijn uitverkiezing tot deelstaat-leider.

Daar kwam nog bij dat de partijen die hem verkozen, dat moeten hebben afgesproken, al ontkent het CDU dat. Samenwerken met de AfD is juist in Thüringen het meest onvoorstelbaar, omdat de plaatselijke AfD-leider Björn Höcke geldt als een van de meest openlijke nieuwe fascisten van Duitsland.

Hij bedient zich van nazi-terminologie als ‘Lebensraum’ en ‘entartet’ en sprak zich uit tegen een Holocaust-museum in Berlijn, zeggend dat de Duitse herdenkingscultuur een ‘draai van 180 graden moet maken’.

De kwestie kreeg nog extra gewicht, doordat Thüringen in 1930 de eerste deelstaat was waar Nazi-politici aan de macht kwamen, vlak voordat Adolf Hitler kanselier van Duitsland werd.

Lees ook:

Thüringen schuift op: Die Linke wint, AfD verdubbelt

Die Linke is bij de parlementsverkiezing in Thüringen voor het eerst de grootste partij geworden in een Duitse deelstaat, met 31 procent van de stemmen. Volgens de laatste prognoses wordt de vorming van een nieuwe regering in Erfurt een lastige klus voor premier Bodo Ramelow. De coalitie met de sociaaldemocraten en de groenen raakte de meerderheid kwijt.

Met familiefeesten voert AfD campagne tegen migratie: ‘Multiculturalisering? Multicriminalisering!’

Met ‘familiefeesten’ voerde de AfD afgelopen tijd campagne in Thüringen. De anti-immigratiepartij hoopt bij de verkiezingen die zondag in de voormalige DDR-deelstaat worden gehouden, flink te groeien.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden