'Hij was een natuurlijke buitenstaander'

"Komrij was een van de liefste mensen die ik ooit heb gekend", zegt biograaf Onno Blom, nog hoorbaar van slag. Logisch. Het voelt zo onwezenlijk nog, de plotselinge dood van Gerrit Komrij. In 2004 verscheen van Bloms hand 'Het fabeldier dat Komrij heet', een schrijversprentenboek (De Bezige Bij).

Blom is niet alleen de biograaf van de schrijver, dichter, columnist, criticus en bloemlezer, maar meer nog een nabestaande. "Hij was een van mijn beste vrienden."

De dood van Komrij kwam ook voor Blom snel. "Maar dat die voor de buitenwereld zo onverwacht kwam, had ermee te maken dat hij geen ruchtbaarheid wilde geven aan zijn ziek zijn. Ik kon dat goed begrijpen."

Volgens Blom was Komrij literair gezien van een aparte klasse: "Grillig. Een natuurtalent en een duizendpoot. Hij was onwaarschijnlijk diep en breed. Hij deed alles. En doordat hij zo natuurlijk op taal reageerde, las je ook alles. Juist omdat hij het was die het schreef."

Komrij was als criticus, of het nu over televisie ging of over literatuur, een gevreesd man. Blom: "Onbarmhartig was hij. En hij nam de literatuur zeer serieus. Gerrit Komrij beschouwde een slecht boek als een vervelende brief aan zichzelf. En zo reageerde hij er ook op."

Het imago van de knorrepot, zag Blom in de sociale omgang met de schrijver niet terug: "Integendeel. Ik vind het heel zeldzaam om het kritische in zijn werk en zo'n prettige persoonlijkheid zo verenigd te zien in één persoon. Hij was melancholisch en geestig tegelijk. Een natuurlijke buitenstaander. Daarom is hij destijds ook in Portugal gaan wonen: zo was hij in één klap verlost van dat gekakel in het Nederlandse literaire wereldje. Komrij was iemand die nabijheid en afstand evenveel waardeerde en daar in zijn werk ook gebruik van maakte. Hij heeft een prachtig leven gehad."

In verband met het overlijden van Gerrit Komrij zendt de NTR maandag, om 20.25 uur op Nederland 2, in een extra aflevering van 'Het Uur van de Wolf' de documentaire 'De gelukkige schizo' uit. Dit portret van Komrij, gemaakt door Jan Louter en Onno Blom, werd eerder uitgezonden op 20 september 2005.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden