Hij stelt mij voor als 'een goede vriendin'

null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

Beste Beatrijs,
Ik ben een vrouw van 52 en ik heb een latrelatie met een jongere vriend (29 jaar). We hebben elkaar twee jaar geleden ontmoet op een avontuurlijke vakantie. Ik ben toen als een blok voor hem gevallen. We bleken dezelfde interesses te delen op het gebied van triatlon, bergwandelen, boeken en filmhuis. Ik heb nog nooit met iemand zo'n fijne klik gehad. Dat is volkomen wederzijds.

We wonen nogal ver van elkaar vandaan en ik heb geen auto, dus mijn vriend is in het weekeinde meestal bij mij. Bij mijn familie heb ik hem geïntroduceerd als 'mijn grote liefde'. Ik was een beetje bang voor de reacties vanwege het leeftijdsverschil, maar iedereen is erg blij voor mij. De introductie andersom verloopt moeizamer. Hij houdt mij uit de buurt van zijn vrienden en geeft daar geen duidelijke reden voor. Tegenover de mensen die ik wel heb ontmoet (zijn ouders en een paar bevriende stellen) hield hij zich op de vlakte over de aard van onze relatie. Hij stelde mij voor als 'een goede vriendin van de vakantie'. Ik heb hem gevraagd of hij zich voor mij schaamt vanwege het leeftijdsverschil, maar dat ontkent hij stellig. Binnenkort wordt hij 30 en ik denk erover een feest te organiseren voor zijn en mijn vriendenkring. Om een eind te maken aan de onduidelijkheid wil ik mezelf dan bij zijn vrienden introduceren als 'de geliefde van'. Is dat een goed idee?

Niet zomaar een kennisje

Beatrijs Ritsema

Beste Niet zomaar een kennisje,
Ik denk niet dat schaamte van uw vriend hier het probleem is. Ik vrees dat de hele relatie niet zo veel toekomst heeft. De wegen van het hart zijn weliswaar ondoorgrondelijk, maar in het algemeen zijn relaties met een groot leeftijdsverschil minder solide dan wanneer betrokkenen in leeftijd dichter bij elkaar staan. En relaties waarin de vrouw een heel stuk ouder is dan de man hebben nog veel minder kans dan de combinatie oude man en jonge blom.

Ik vertel u niets nieuws. Dat weet u allang. Waarom denkt u dat u en uw vriend nou net die ene uitzondering zijn? Uw vriend heeft zijn hele leven nog voor zich, in ieder geval op het punt kinderen krijgen en gezin stichten, terwijl uw vruchtbaarheid achter u ligt. U zult er best een gepassioneerde verhouding op nahouden in de weekenden, maar het lijkt me sterk dat uw vriend een serieus lange-termijn-perspectief koestert. Ik denk niet dat hij er romantische gedachten aan wijdt hoe hij over twintig jaar u moet bijstaan in uw ouderdomskwalen, terwijl hij alsnog de triatlon loopt. Hij vindt u gewoon een leuke scharrel - totdat er wat beters langskomt.

Zijn terughoudendheid om u bij zijn ouders en vrienden te introduceren als zijn geliefde moet u niet opvatten als schaamte, maar als gebrek aan enthousiasme voor u als lange-termijninvestering. Uw plan om openheid over de verbintenis bij hem af te dwingen door dan maar uzelf als echte geliefde te presenteren tijdens een 'coming out als stel'-feestje ter ere van zijn verjaardag, klinkt als een wanhoopsactie die wel eens geheel averechts zou kunnen uitpakken.

Zie onder ogen dat u vanuit zijn perspectief niet meer dan een tussendoortje bent. Neem het ervan zolang het duurt, en als u de gedachte niet kunt verdragen dat hij niet de rest van uw leven bij u zal blijven, kunt u de relatie beter meteen beëindigen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden