Hij speelt het weer heel slim

Bij het stembureau in het gemeentehuis van Amstelveen is een kopie van artikel 1 van de Grondwet aangebracht. Beeld Paul van Riel, HH
Bij het stembureau in het gemeentehuis van Amstelveen is een kopie van artikel 1 van de Grondwet aangebracht.Beeld Paul van Riel, HH

Het duurde een kwartiertje. Toen ontdeed Geert Wilders zijn uitspraken over Marokkanen waarschijnlijk van hun mogelijk strafbare karakter. "Minder, minder!" had zijn aanhang geroepen toen Wilders vroeg of ze meer of minder Marokkanen wilden. "Dan gaan we dat regelen", antwoordde hij de scanderende PVV'ers.

Nico de Fijter

Dat zou zomaar strafbaar kunnen zijn. Politici mogen in hun uitingen heel ver gaan, hebben de vonnissen van lagere en hogere rechters geleerd. Binnen het parlement zijn politici sowieso onschendbaar, maar ook daarbuiten ligt de grens van wat gezegd mag worden bepaald niet in het verschiet. Kwetsen, choqueren, denigreren, soms zelfs opruien - het mag allemaal, want uitlatingen van politici zijn immers uitlatingen in het maatschappelijk debat.

Maar wat was er politiek aan de vraag van Wilders? Hoezo was zijn opmerking dat hij het wel zou regelen een bijdrage aan het maatschappelijk debat? Die context was er niet.

'Vrijwillig vertrek'
Die kwam na een kwartiertje alsnog - toen op Twitter de woedende reacties al over elkaar buitelden. Voor de camera's stelde Wilders dat hij criminele Marokkanen wil uitzetten, en dat het goed zou zijn als er veel Marokkanen vrijwillig naar Marokko zouden vertrekken, en dat de grenzen dicht zouden moeten voor immigratie vanuit Marokko en andere islamitische landen.

Wilders weet heel goed wat hij wel en niet kan zeggen. De rechter die in 2011 over hem oordeelde - toen de PVV-leider werd vervolgd voor het aanzetten tot haat en discriminatie en het beledigen van groepen mensen - zei het in zijn vonnis als volgt: "Een politicus, zoals verdachte, heeft in beginsel zeer veel ruimte om zijn standpunt voor het voetlicht te brengen. De uitlatingen van verdachte moeten worden gezien als voorstellen die hij hoopt te verwezenlijken nadat hij op democratische wijze aan de macht is gekomen. Vanuit het perspectief van verdachte zijn deze uitingen noodzakelijk in een democratische samenleving. Hij stelt hiermee naar zijn mening maatschappelijke problemen aan de kaak."

Stapel aangiften
Zijn de opmerkingen van Wilders dankzij de aanvullingen van een kwartiertje later 'voorstellen die hij hoopt te verwezenlijken nadat hij op democratische wijze aan de macht is gekomen'? En zijn ze daarmee toch niet strafbaar? Dat zou kunnen.

Maar zeker is dat niet. Want ook met die aanvullingen blijft hij onderscheid maken tussen Nederlandse bevolkingsgroepen. Criminele Marokkaanse Nederlanders moeten het land uit, criminele autochtone Nederlanders niet.

Of Wilders daarvoor vervolgd moet worden, is nu aan het Openbaar Ministerie. Daar ligt sinds gisteren een flinke stapel aangiften te wachten op beoordeling.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden