Hij mag blijven, maar het vertrouwen in FPÖ-minister Kickl neemt af

Minister van binnenlandse zaken Herbert Kickl (FPÖ). Beeld AP
Minister van binnenlandse zaken Herbert Kickl (FPÖ).Beeld AP

Radicaal-rechts mocht in Oostenrijk de minister van binnenlandse zaken leveren. Die ligt nu zwaar onder vuur.

Runa Hellinga

De Oostenrijkse minister van binnenlandse zaken Herbert Kickl mag aanblijven, maar zijn positie is er niet steviger op geworden. Deze week overleefde de FPÖ-minister een motie van wantrouwen, die de oppositie indiende vanwege een e-mail waarin de voorlichters van zijn ministerie gevraagd werd het contact met kritische media te beperken tot het wettelijk verplichte minimum.

Hoewel coalitiegenoot ÖVP hem steunde, groeit ook daar de twijfel over de rechts-populist op Binnenlandse Zaken. De regering, die steunt op twee partijen, zit er nog maar sinds december vorig jaar, maar Kickl ligt al stevig onder vuur.

Blijkens de mail wil het ministerie drie kranten liever niet meer te woord staan. Kickl verweerde zich door te zeggen dat zijn perswoordvoerder voor de mail verantwoordelijk was, maar hij meende tegelijkertijd dat de persvrijheid door diens mail niet wordt ingeperkt. Per slot van rekening houdt het ministerie zich aan de informatiewet.

Premier Sebastian Kurz waarschuwde begin deze week dat iedere inperking van de persvrijheid onacceptabel is. In het debat benadrukte ÖVP-parlementariër Werner Amon dat kritiek van media weliswaar onplezierig is, maar bij een democratie hoort: "Dat is het wezen van een vrij land". Hij waarschuwde ook dat de grens van zijn vertrouwen in de minister in zicht komt.

Samenzweringstheorieën

Het is namelijk niet het eerste schandaal. Begin dit jaar raakte Kickl in opspraak na huiszoekingen in het kantoor en in woningen van medewerkers van de veiligheidsdienst, waarvoor hij verantwoordelijk is. De actie werd uitgevoerd door de drugseenheid van de politie. Toch speelden drugs geen rol in de affaire. Aanleiding voor de huiszoekingen was de beschuldiging dat veiligheidsagenten blanco Noord-Koreaanse paspoorten (die in Oostenrijk worden gedrukt) aan Zuid-Korea zouden hebben gegeven. Maar bij de controles werden vooral dossiers over rechts-extremisten in beslag genomen. De actie wordt gezien als deel van een machtsstrijd binnen het ministerie.

Dat het beleid onder Kickl richting FPÖ is opgeschoven, is onmiskenbaar. Zo steunde het ministerie publicaties uit de hoek van sympathisanten met die partij met paginagrote advertenties. Nieuwe politieagenten worden tegenwoordig onder meer geworven via een rechts-extremistische website vol samenzweringstheorieën als 'Hitlers sterfdag is de grootste fake van de wereldgeschiedenis', ontdekte dagblad Der Standard, een van de media die het ministerie liever niet meer te woord staat.

Verder is de samenwerking van de politie met blijf-van-mijn-lijfhuizen stopgezet en heeft de persvoorlichting opdracht minder aandacht te besteden aan huiselijk geweld. Voorlichters moeten zich concentreren op misdrijven in de openbare ruimte, blijkt ook uit de gewraakte e-mail. Misdrijven op straat, vooral die waar geweld bij te pas kwam, moeten in toekomst 'proactief' aan de media worden gemeld, met vermelding van staatsburgerschap en eventuele asielstatus van de dader.

Ook verkrachtingen moeten vooral aandacht krijgen als ze buitenshuis plaatsvonden, liefst met veel details, 'al is dat een heikel thema vanwege de bescherming van het slachtoffer'. Onaanvaardbaar, vindt de oppositie. Kickl had er geen moeite mee.

Lees ook:

'Wij willen bij de Waffen-SS': Nazistisch liedboek brengt Oostenrijkse coalitie FPÖ in verlegenheid

De Oostenrijkse kanselier Sebastian Kurz liet er geen twijfel over bestaan. "Antisemitisch, racistisch, en ronduit walgelijk", noemde hij de zangbundel die de rechts-populistische FPÖ-politicus Udo Landbauer eerder dit jaar zijn politieke carrière kostte.

De FPÖ is terug aan de macht en dat leidt in Oostenrijk tot de nodige bezorgdheid

Het regeringsprogramma van de eind vorige jaar gesmede coalitie tussen ÖVP en FPÖ wemelt van plannen voor strengere gevangenisstraffen, publieke controlecamera’s en afluisterprogramma’s.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden