Commentaar

Hij maakte niet alle verwachtingen waar, maar toch had Emile Roemer succes

SP-leider Emile Roemer kijkt toe hoe zijn opvolger Lilian Marijnissen aan het woord is tijdens de persconferentie.Beeld ANP

De wisseling van de wacht in het leiderschap van de Socialistische Partij mag geen verrassing heten. 

Lilian Marijnissen, vooralsnog alleen gekozen door haar collega’s als voorzitter van de SP-fractie, werd al een tijdje klaargestoomd voor het grote werk, getuige de vele interviews en televisie-optredens. Bovendien nam zij onmiddellijk na de verkiezingen de voor de SP centrale portefeuille gezondheidszorg over van collega Renske Leijten. Van het woordvoerderschap gezondheidszorg is het bij de SP een kleine stap naar het leiderschap.

Hoe aimabel ook en hoe kundig op sommige terreinen ook, het aftreden van Emile Roemer zat er aan te komen. De SP, om ons een kleine recensie te veroorloven, handelde wijs om de leiderschapswissel zo snel na de verkiezingen en zo geruisloos te laten plaatsvinden. De partij krijgt nu ruimschoots de tijd het oppositieprofiel bij te werken en te wennen aan de wissel.

Roemer is er als politiek leider van de SP niet in geslaagd de zo vurig gewenste doorbraak voor de partij te bewerkstelligen. Het doel – groter worden dan de PvdA, de dominante partij op links – werd bij de laatste verkiezingen gehaald, maar uitsluitend en alleen door de electorale afstraffing die de PvdA kreeg. De SP profiteerde niet, sterker de positie van links is zwakker dan ooit.

Roemer slaagde er ook niet in de door hem verwachte doorbraak rond het eigen risico in de zorgverzekering te bewerkstelligen. Keer op keer werd aangekondigd dat andere partijen onder druk van de SP om waren, keer op keer stond Roemer opnieuw alleen.

Wapenfeiten

De scheidende SP-leider heeft desondanks een aantal wapenfeiten op zijn naam. Eerst en vooral de bestuurlijke verantwoordelijkheid die de SP kreeg in tal van gemeenten en provincies. Met name het feit dat de SP in PvdA-bolwerk Amsterdam de sociaal-democraten in het college vervingen, was mede aan bemoeienis van Roemer te danken. Hij stelde terecht dat, wilde de SP er ook landelijk toe gaan doen, de kans op de macht in lokale overheden met beide handen aangegrepen diende te worden.

Roemer slaagde er de afgelopen jaren in om in de Tweede Kamer gezag op te bouwen – zo niet onder kiezers en, wellicht, zijn fractiegenoten, dan in ieder geval wel onder collega-fractievoorzitters. Hij voerde weliswaar oppositie en vaak ook harde oppositie, maar altijd op een faire en zakelijke toon. Een wereld van verschil met zijn voorgangers Agens Kant en Jan Marijnissen.

Het zal wellicht geen enkele mogelijke SP-leider en dus ook Roemer niet gegeven zijn de indruk weg te nemen dat er veel wordt gewikt in de SP, maar dat uiteindelijk nog altijd Marijnissen beschikt. Zijn dochter krijgt nu de taak daarmee eens en voor altijd af te rekenen.

De mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Lees ook: Terugblikkend was Emile Roemer niet de gedroomde leider

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden