Hij leidt ons de weg naar het beloofde voetballand

Eeuwenlang heeft Jezus Christus het alleenrecht op de eretitel 'Verlosser' gehad. Tot Johan Cruijff de overstap maakt van Ajax naar Barcelona. Die voetbalclub is dan al ruim tien jaar lang geen kampioen van Spanje geworden. Het Catalaanse volk gaat gebukt onder de heerschappij van de Koninklijke uit Madrid en schreeuwt om verlossing .

In februari 1974 wint Barcelona onder Cruijff in Madrid met 5-0 van Real. El Salvador is terug op aarde.

Maar wie Cruijffs leven langs de messiaanse meetlat legt, ziet dat deze verlosser al veel langer actief was. Ook Cruijff begint al vroeg met prediken.

Op zijn tiende wordt hij lid van Ajax. Zijn ouders brengen hem naar de voetbaltempel. Daar raken ze hem al snel kwijt. Ze vinden hem na lang zoeken terug in de kleedkamer waar hij zich onderhoudt met schriftgeleerden. Die verbazen zich over zoveel wijsheid op zo'n jonge leeftijd.

In 1964 debuteert hij voor Ajax en dan worden de contouren van het heilsplan pas echt zichtbaar. Hij gaat van stad tot land en verricht in menig stadion een wonder, de bal gaat erin van boven en van onder. Zoals die andere, oudtestamentisch verlosser Mozes leidt hij ons weg uit Egypte naar het beloofde voetballand. Drie jaar lang - van 1971 tot 1974 - duurt de tocht door de woestijn. Maar als hij het beloofde land al kan zien, zorgt Gerd Müller ervoor dat hij er niet in mag door in de WK-finale twee keer te scoren.

Net als die andere verlosser heeft hij een leer en spreekt hij af en toe in raadselen. "Als ik zou willen dat je het begreep, had ik het wel beter uitgelegd." Of: "Vaak moet er iets gebeuren voordat er iets gebeurt." Zijn volgelingen beschouwen het als goddelijke teksten en verspreiden zijn blijde boodschap tot in alle uithoeken van de aarde. En al wie Cruijffs naam belijdt, zal wonderen verrichten en als een lamp verlichten de lange gang van onze tijd.

Als hij ouder wordt, laat hij steeds meer anderen opschrijven wat hij vindt. Het evangelie volgens Johan Derksen en dat volgens Telegraaf-journalist Jaap de Groot. De krant van wakker Nederland als Heilige Schrift.

De gevestigde orde van nette pakken heeft het altijd moeilijk met hem gehad en bejegent hem vijandig. In zijn eigen stad wordt hij steeds minder erkend.

We zagen hem de laatste jaren nog maar weinig. Een vluchtig bezoek aan de bovenzaal van de Arena en weg was hij weer, de leerlingen in vertwijfeling achterlatend. Het bericht van zijn ziekte slaat ons allen neer. Hijzelf gaat boven zijn ziekte staan. "Ik win dit gevecht", laat hij weten. Zijn geest is immers sterker dan het lichaam.

Uiteindelijk wordt het toch een nederlaag en dan houdt elke overeenkomst met die andere verlosser echt op. Ook wij staan voor een leeg graf, maar Cruijff komt niet meer terug. Al sluit ik niet uit dat hij nog jarenlang gezien wordt. Als een schim in de verte, even afgedaald uit de voetbalhemel. Alles heeft hij welgedaan. Tot wie moeten wij nu toch gaan?

VERLOSSER

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden