Hij komt, hij komt, die goede Sint, ook in den vreemde.

Waar Nederlandse kinderen zijn, komt Sinterklaas langs, zelfs als de kinderen aan de andere kant van de wereld wonen.

Ook in de tropen worden vanavond pepernoten gegeten en is er een feestelijke intocht georganiseerd. Meestal wordt zijn intocht georganiseerd door de ambassade of het consulaat voor kinderen van bijvoorbeeld ontwikkelingswerkers, militairen, zakenmensen en ambassadepersoneel. Kunsthistoricus Paul Faber verzamelde tientallen verhalen en foto’s van sinterklaasvieringen in dertig verschillende landen en stelde een aandoenlijk boek samen.

De klassieke ingrediënten van het sinterklaasfeest blijven fier overeind tot in Tanzania en Bhutan. Er is een Sint, er is een Piet. Maar het paard wordt soms bij de intocht vervangen door een olifant, of kameel. De laatste brengt Sint soms in de problemen doordat het dier eerst door de voorste knieën gaat en daarna door de achterste, schrijft Niek Biegman, in 1985 ambassadeur in Egypte. Hij kreeg van het Egyptische ministerie van defensie twee witte kamelen tot zijn beschikking om de kinderen in vol ornaat te kunnen verrassen.

De kleine gemeenschap in Miri in Maleisië gebruikte een bevoorradingsschip voor olieplatforms van Shell voor de intocht. Pieten werden gerekruteerd onder vrijgezellen, omdat alle ouders en kinderen elkaar kennen. Ieder half uur worden ze uit de roulatie genomen en bijgeschminkt: vanwege de hitte. Martine van Wamelen woonde er twee jaar en minste daarna de kleinschalige aankomst. In Den Haag was het groter en en reden er reclameauto’s mee in de stoet. De echte Sinterklaas was toch die in Miri geweest.

Janus Oomen werkte als internist in Tanzania toen hem de rol van Sinterklaas werd aangeboden. Hij had nog nooit op een paard gezeten, zodat de rol naar een hoofdverpleger ging. Door de combinatie van baard, kostuum en buitentemperatuur leverde het Sint een aanval van hyperthermie op. Maar het kleine stoombootje, honderden blije kinderen en opgewonden ouders waren de Nederlanders eindelijk in staat het begrip gezelligheid toe te lichten, schrijft Oomen.

Prachtig zijn ook de foto’s uit Nederlands Indië. Sint op bezoek in het ziekenhuis. Sint in een tot stoomboot omgetoverde tank. Sint met pieten in een jeep. In Batavia kreeg meneer P., leraar Nederlands van klas 3a van het Bataviaans Lyceum een surprise in de vorm van een vogelverschrikster met een bijzonder gedicht erbij.

Een fragment:

Hier bin ik Kaatje Soetekauw

een eerrezame weduwvrouw!,

Ach, gut, menheir, me goeie man (wat een mins toch overkome kan!)

Me goeie man, die op het dak stong, viel d’r af toen hij de kat vong

en brak z’n nek, Och Heere jee,

een ramp! daar zit ik leelijk mee

(enzovoort)

Hoogachtend

Uw zeer onderdienstvaardwillige Katarina Soetekauw (ook bekend als Hella Haasse).

Sinterklaas Overzee, Avonturen van een reislustige heilige, Paul Faber. KIT Publishers, € 14,95

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden