Hij kijkt voetbal. Zij overlegt hóe ze het uit zal maken

AMSTERDAM - “Is er voetbal?”, vraagt een man op het terras van een café in de zon. De voetbalwedstrijd Nederland-Marokko is een half uur aan de gang. Hij vindt het vreselijk.

“Die schreeuwerige Bijlmerbajeskoppen” die het publiek van de wedstrijden vormen en zo het synoniem van modern voetbal zijn. Goed voetbal, dat was wat Ajax vroeger deed.

Roelof Kauffmann (47) genoot van die mooie opbouw in het spel van Ajax. Dàt was interessant. Maar het is niets meer, zeker niet sinds voetballers als vee verkocht worden. Hij voetbalt liever zelf. “Als het spannend wordt wil ik meedoen.” Ernstig: “Wist je dat de kans op een hartaanval aanzienlijk groter is als je naar een voetbalwedstrijd kijkt?”

Een stille mevrouw op een bankje aan de Amstel kijkt even op als uit de ramen gejuich schalt. Dan is het weer stil, op het het geklots van roeispanen na. Aan de Weesperzijde, bij roeivereniging 'De Hoop', geven Rikki van den Boogaart en Oscar van Rossum les aan de jeugd. Oscar baalde vanmiddag flink toen hij hoorde dat hij tijdens het voetballen moest werken. De tweede helft haalt hij nog net. “En anders kan ik de doelpunten wel twintig keer in de herhaling zien.”

Rikki interesseert het niets. Ze had eens een wedstrijd tijdens de finale van het Europese voetbalkampioenschap. De kamprechters hadden tv-tjes meegenomen en stonden met hun rug naar de roeiwedstrijd.

Zeven over zeven. Annemarie (25) en haar vriendin Chantal (26) hebben andere problemen. Ze zitten voor café De IJsbreker aan de Weesperzijde aan de drank. Annemarie gaat het uitmaken met haar vriend en weet nog niet hoe ze het gaat brengen. “Hij zit nu naar voetbal te kijken”, zegt Annemarie, “en als ik nog verliefd was zat ik nu naast hem.” De twee vriendinnen hebben zaterdag allebei wel naar Nederland-België gekeken. In een gezelschap van vier vrouwen en drie mannen.

Chantal vond het vreselijk, de sfeer onder de heren. Alleen maar zuipen. Het leek wel carnaval. “We besloten een kwartier voor het einde dat we voor België waren. Ik haat dat narcistische gedoe met Oranje.”

Barry Hemelrijk, die de kaartjes in Carré controleert, zegt dat bijna alle mannelijke suppoosten vanavond vrij hebben genomen. Hemelrijk is zelf maar iets vroeger van huis gegaan zodat hij de eerste helft in Carré kon zien. Thuis bekijkt hij de wedstrijd op video.

- Vervolg op pagina 3. Daar ook: Een wedstrijdje goedmoedig pesten

Aan de patat en juichen tussen het kauwen door VERVOLG VAN PAGINA 1#

Een collega van Hemelrijk, die bij de deur staat rent ineens snel naar binnen in de richting van een televisie. “Het is 1-0 voor Nederland!”, roept hij in het voorbijgaan. Iris van der Boon (41), die met haar collega Rian Eelman (39) uit Amersfoort is gekomen voor de voorstelling Cyrano, heeft geen idee tegen welk land Nederland vanavond speelt. “België? Saoedi-Arabië?”

Tegen half acht rijdt Menno Goede (30) met zijn taxi het Frederiksplein op. Hij heeft er geen probleem mee om tijdens zo'n belangrijke voetbalwedstrijd te werken. Goede heeft er een hekel aan en dan vooral aan die voetbalsupporters. “Ik neem ze ook zeker niet mee in mijn taxi als ze verloren hebben.” Uit zijn wagen schalt housemuziek. De tram die de taxi passeert is nagenoeg leeg.

De bioscoop Alhambra heeft vanavond geen bezoekers gehad. Het ging zaterdag beter. Tijdens Nederland-België kwamen er nog 28 mensen naar de film 'Short cuts' kijken. “Terwijl we normaal 350 toeschouwers hebben”, zucht medewerker Matthijs Stalbers. Maar vanavond is het niets. Hij zit met zijn collega Marcel Gieskes voor de bioscoop naast zijn auto. Het portier staat open. De autoradio staat afgestemd op de wedstrijd. Gieskes: “Als er een doelpunt is rennen we naar het café aan de overkant om het op tv te zien.” Het geluid op de autoradio zwelt. Het wordt 1-1.

Het is acht uur geweest. Ron Noordenbos (27), belastingadviseur, leunt in het Vondelpark in de zon tegen een boom. Hij heeft net een uur gejogd. Noordenbos blijft niet thuis voor het voetbal. Zo nog even het laatste kwartier bij een vriend kijken.

Even verderop zijn de studentes Femke (22) en Lonneke (21) uitgebreid aan het picknicken. Lonneke: “Gisteravond was het hier rond deze tijd twee keer zo druk. Dat voetbal zegt me niets, en de commercie die er omheen hangt irriteert me. Bovendien hebben we geen televisie.”

De eerste oranje hempjes die deze avond over straat gaan, lopen even later over het Muntplein. Allemaal aan de patat, en juichend, tussen het kauwen door. De chaos op het Rembrandtsplein neemt dan snel toe. Een agent leunt bedaard tegen een politiebusje. “Ach ja, vervelend dat je moet werken op zo'n avond en niet lekker een biertje kunt drinken. Maar ik was de hele dag vrij. Zo moet je het ook zien.” De agenten staan er net een uurtje. De politieman is blij dat Nederland gewonnen heeft. “Zo hou je het lekker rustig.”

Tegen kwart voor negen fietst Roelof Kauffmann over de Weesperzijde huiswaarts. De zon is nog lang niet onder.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden