Hij kan het nog, die McCrae: Ahaaaaa!

Als je binnen een uur een big én een ontblote mannenborst betrommeld ziet worden, kun je moeilijk volhouden dat de Avro geen vernieuwende muziekprogramma's maakt. In 'Join the beat' mogen kijkers de gekste voorstellen doen voor het componeren van een hit. De producers Sven Figee en Tjeerd Oosterhuis selecteren vervolgens wat wel en niet bruikbaar is, en aan het eind van de uitzending ligt de song op tafel.

Ditmaal ging het om een soulnummer. Niemand minder dan George McCrae ('Rock your baby', 1974) zou naar de studio komen om mee te galmen. "Cool hè?", zei Figee vanonder zijn Dali-snorretje. "Heel vet", beaamde presentator Gerard Ekdom. Toen de oude discokoning eenmaal op de oranje bank zat, kon het interview beginnen. "Kun je dat nog, dat ahaaaaa uit 1974?", vroeg Ekdom. "Jazeker", zei McCrae, en daar klonk de lange uithaal al: "Ahaaaaa." Einde interview, maar dat 'ahaaaa' kwam wel meteen in de track. De big en de mannenborst vielen helaas buiten de boot.

Dat gold niet voor een Fries met een dwarsfluit en een man die al trampoline springend Schubert zong. Een vrolijk programma, met veel huiskamervlijt.

In 'Sophie's web' (Net 5) zien we alléén maar huiskamers. Jennifer Hoffman (Sophie) en andere acteurs handelen hun hele leven af via de webcam. Belangrijkste doel is om online een liefde aan de haak te slaan. Een vernieuwend programma: tv op internet hadden we al, het omgekeerde niet. Bovendien heb je als kijker voor het eerst het idee dat het helemaal niet om jóu draait, maar om de acteurs onderling. Toch voel je je niet buitengesloten. De kijker is allang gewend aan het betrekkelijke isolement van de gedigitaliseerde wereld. De dater zal daarnaast veel herkennen: bevriezende webcams en stroef lopende gesprekken. Al zal hopelijk niet iedereen de ervaring hebben om per abuis in een lesbisch datingprogramma terecht te komen, zoals Bea.

De verwikkelingen in 'Sophie's web' zijn amusant genoeg om niet vroegtijdig af te haken. De aftiteling is wel een koude douche: mede mogelijk gemaakt door relatieplanet.nl. Dus eigenlijk één grote gratis reclamespot.

Hoe zelfs het reality-genre, in al zijn uitgekauwdheid niet mijn cup of tea, zich kan vernieuwen, blijkt uit 'Het zal me een rotzorg zijn'. In dit RTL 5-programma wordt een gezonde maar initiatiefloze jongere als buddy gekoppeld aan een hulpbehoevende zieke. Doel is natuurlijk dat de 'nietsnut' doorkrijgt hoe hij zich productief kan maken. In de aflevering die ik zag, drong dat besef goed tot de hoofdrolspeler door. Ricardo, een werkloze met een strafblad, werd zo aangestoken door de levenslust van rolstoeler Collin dat hij beloofde voortaan meer met zijn leven te doen. "Ik moet meer doorzetten met werk, ook al word ik afgewezen."

Of Ricardo's visite aan Casa Rosso, de oude baas van Collin, aan dat inzicht heeft bijgedragen, vermeldt de geschiedenis niet. Collin kwam de seksclub moeilijk binnen met zijn dwarslaesie, want Casa Rosso heeft hoge trappen. Dat leverde zonderlinge situaties op. Wat wel echt weer iets is voor de commerciële omroep, waar bizarre taferelen nooit ver weg zijn. Hoewel, ik heb ze er nog nooit een big zien betrommelen. Daar hebben we dan weer de Avro voor.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden