'Hij kan creperen met zijn excuses'

Sabine Dardenne en Laetitia Delhez overleefden de bende-Dutroux en zijn daarmee de onbetwiste kroongetuigen in het proces in Arlon. Ze namen Marc Dutroux persoonlijk op de korrel.

BRUSSEL - Wie getuigt in een Belgische strafzaak zweert te spreken 'zonder haat en zonder vrees'. Daarom wilde de nu 22-jarige Laetitia Delhez geen eed afleggen voordat ze haar verhaal deed over de bende-Dutroux. ,,Ik spreek de waarheid, maar niet zonder haat en vrees.”

Laetitia loopt er doorgaans stoer en zelfverzekerd bij in Arlon. Vaak woont ze het proces bij. Maar gisteren adviseerde ze haar moeder weg te blijven. Die was maandag onwel geworden bij het verhoor van haar lotgenoot Sabine Dardenne. Paul Marchal, de vader van An, en Laetitia's moeder lieten zich die dag naar het ziekenhuis brengen. Ze hadden niets ernstigs, en waren hooguit oververmoeid. De verklaring van Sabine, die 81 dagen werd opgesloten en misbruikt, was loodzwaar. Maar Dutroux kreeg ook een koekje van eigen deeg. Hij hing vorige week de zielenpiet uit door zonder medische aanleiding met een neksteun rond te lopen.

Zwijgen over wat hij weet, verongelijkt doen over wat hem wordt verweten. Daaruit bestaat de muur waarachter Dutroux zich nu al zeven weken verschuilt. Maar maandag wist Sabine in deze muur een eerste bres te slaan, door Dutroux aan te kijken en te vragen waarom hij haar niet had vermoord. Dutroux stamelde dat er geen moordplan was, en dat hij verder zijn 'verantwoordelijkheid' nam.

Gisterochtend ging Sabine opnieuw in de aanval. Waarom had Dutroux haar niet uitgeleverd aan het 'netwerk' waar hij het altijd over had? Dutroux slaat een docerende toon aan: ,,Sabine herinnert zich blijkbaar niet meer dat er twee fasen waren bij haar opsluiting. Eerst heb ik gezegd dat er losgeld voor haar moest worden betaald. Toen veranderde ik van gedachten en heb ik er Lelièvre bijgehaald voor het verhaal met de grote chef. Want ik wist dat ze zou sterven in dat netwerk, net als An en Eefje.” Sabine's stem trilt als ze zegt: ,,We moeten u dus bedanken.”

Sabine blijft in de rechtszaal als Laetitia haar verhaal doet. Haar ontvoering was op 9 augustus in Bertrix, waar Dutroux en Lelièvre haar in een auto sleurden. Dutroux zei haar dat ze mooi was en dwong haar pillen in te nemen. Ze raakte buiten bewustzijn. Toen ze wakker werd was ze vastgeketend aan een stapelbed en een ladder. Nu vraagt Laetitia Dutroux of er ook slaapmiddelen zaten in haar eerste maaltijd, een boterham met chocopasta. Nee, zegt Dutroux, hij had haar alleen gedwongen alles op te eten omdat hij geen voedsel wilde verspillen. Maar Laetitia was constant verdoofd, terwijl Dutroux haar seksueel misbruikte.

Haar eerste kennismaking met Sabine was op zolder, waar de twaalfjarige, die al maanden door Dutroux werd vastgehouden, zonder hemdje onder het dakraam moest staan zonnen. Om vitaminen op te slaan, zei Dutroux. Gelukkig zou het dan nog maar enkele dagen duren voor de meisjes werden bevrijd.

Dutroux sloot gisteren opnieuw een procesdag af met verlies, maar niet zonder opnieuw het slachtoffer te spelen. Hij zegt dat Sabine wel twee maanden zeurde om een vriendinnetje, zodat hij Laetitia wel moest ontvoeren. Sabine ontsteekt in woede:

,,Kunnen we hem niet vragen zijn mond te houden?” Niet helemaal, want Dutroux krijgt elke dag het laatste woord. Hij gebruikt het om zijn excuses aan te bieden. De kreet van Sabine zal nog lang in de herinnering nagalmen: ,,Hij kan creperen met zijn excuses.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden