'Hij is zich bewust van zijn handicap, maar zeurt nooit'

Trouw tekent de verhalen op van bijzondere eindexamenleerlingen en hun mentor. Vandaag mentor Didy Pijpker en Yorick Vegter (16), vmbo-leerling op het Eemsdeltacollege in Delfzijl.

Didy Pijpker (mentor)

Yorick heeft de aandoening cerebrale parese. Dit houdt in dat zijn benen spastisch zijn en niet goed functioneren. Het was daarom best spannend toen Yorick bij hen op school kwam, zegt mentor Didy Pijpker. "Er moesten aanpassingen gedaan worden, zoals een speciale stoel en tafel. Ook hadden we bedacht dat niet de klas van lokaal zou wisselen, maar de leraren. Dan hoefde Yorick niet zoveel te lopen." Dat was hij al vlug zat. Steeds hetzelfde lokaal ging vervelen. "Nu nemen zijn klasgenoten de stoel mee en loopt hij met de rollator heen en weer." Yorick is zich bewust van zijn handicap, zegt Pijpker, maar hij zeurt nooit. "Hij wilde apothekersassistent worden, maar daarvoor moet je ook boven in de grote kasten kunnen. Dat ging dus niet." Tegelijkertijd is hij ook gewoon een 16-jarige jongen, die goed kan praten. In de derde klas werd hij gekozen om samen met vier andere leerlingen mee te doen aan een debat in Groningen. Dat was nog een hele organisatie, zegt Pijpker. "Toen we de zaal uitliepen was de enige deur waar Yorick doorheen kon, dicht. De leerlingen, die al zo gewend waren aan Yorick, waren boos dat de organisatie daar geen rekening mee had gehouden. Die saamhorigheid van de klas ten opzichte van Yorick, dat is fantastisch om te zien."

Yorick Vegter (leerling)

Toch wel spannend, die examens, vindt Yorick. "Het is toch een kwestie van slagen of zakken. Nog een jaar op de middelbare school zie ik echt niet zitten." Nederlands is zijn beste vak, daar staat hij een 7,2 voor. Wiskunde gaat erom spannen, met de 5,6 gemiddeld. Tijdens de examens krijgt hij extra tijd en zit hij in een aparte ruimte, omdat hij moeite heeft zich te concentreren. "Maar of dat per se door mijn handicap komt, weet ik eigenlijk niet." Na de zomervakantie wil hij de opleiding Transport en Logistiek volgen in Groningen. Dan kan hij niet meer naar school fietsen, zoals hij nu doet, maar moet hij met een taxi heen en weer. Later wil hij graag op kantoor werken. "Vanuit mijn bureaustoel kan ik gemakkelijk dingen regelen." Zijn vader werkt bij de Nam in Assen op kantoor. "Daar heb ik voor deze zomer gesolliciteerd voor een bijbaantje. Maar er zijn zoveel kinderen die dat ook willen, ik weet niet of dat wel lukt."

examen vrijdag

Hij kon alles invullen, wist precies wat hij moest doen, zegt Daan Blom over zijn examen Management & Organisatie van vorige week vrijdag. Het is een van zijn beste vakken, dus veel moeite kostte het examen niet. "Met logisch nadenken kom je een heel eind." Morgen heeft hij het laatste examen, natuurkunde. Ook daar maakt hij zich geen zorgen over. De kans is dus groot dat Daan geslaagd is voor zijn havo-examen. Kan hij eindelijk weer golfen; de laatste keer was twee weken geleden. "Ik sloeg wel balletjes in de tuin, maar die is niet zo groot. Die paar meter, dat gaat uiteindelijk toch een beetje vervelen."

Agenda

vmbo KB / TL 13.30 - 15.30: Biologie

havo 9.00 - 12.00: Aardrijkskunde

vwo 9.00 - 12.00: Filosofie

vwo 13.30 - 16.00: Frans

examenvraag management en organisatie havo

De broers Arie en Gerard van den Hoven zijn eigenaren van het timmerbedrijf WoodArt. Bij de oprichting van WoodArt was gekozen voor de rechtsvorm van de vennootschap onder firma (vof). Arie en Gerard besluiten nu om de vof om te zetten in een besloten vennootschap (bv).

Leg uit dat de schuldeisers van WoodArt meer risico gaan lopen indien Woodart een bv is dan indien Woodart een vof is.

examen antwoord

Antwoord: Arie en Gerard van den Hoven zijn dan niet meer (hoofdelijk) aansprakelijk (met hun privévermogen) voor schulden van WoodArt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden