’Hij is niet bang en dat bewonder ik’

Ze noemt zichzelf kortweg Xavier en neemt gekleed in een T-shirt dat zegt ’Ik ben Geert Wilders’ deel aan de betoging tegen de bouw van een moskee bij Ground Zero in New York. „Hij is de dapperste politicus die ik ken”, licht de medewerkster van een telefoonbedrijf uit New Jersey toe.

Frank Kools

„Ik raakte pas vorig jaar op de hoogte van zijn bestaan toen ik het boek van Ayaan Hirshi Ali las”, vertelt ze. „Zodra ik meer over hem vernam, was ik fan. Hij durft hardop te zeggen wat de islam echt is: een gewelddadige ideologie. Wilders is niet bang en daar bewonder ik hem om.”

Dat het Nederlandse Kamerlid de Koran het liefst wil verbieden of verscheuren tot een ’Donald Duck’ is nieuw voor Xavier. Daar heeft ze het wél moeilijk mee, „want als Amerikaanse ben ik tegen het verbieden van boeken.” Maar na wat nadenken gaat ze toch met Wilders mee: „We zijn in oorlog en dan wordt de situatie anders. We moeten ergens beginnen onszelf te verdedigen.”

Xavier was een van de weinige demonstranten tegen de moskee afgelopen zaterdag die van Wilders had gehoord. Tweeduizend betogers hadden zich verzameld op de ene hoek van de straat waar de moskee is gepland. Op de andere hoek betoogden de voorstanders. De straat zelf was door de politie afgezet.

Anne Virgilio, wier 38-jarige broer in de WTC-torens stierf, schrikt als ze hoort dat Wilders de Koran zou willen verbieden. Zij is niet anti-islam is, verzekert zij. „Dit gaat voor mij over pijn. Waarom wil men een moskee bouwen bij de plek, waar islamitische extremisten negen jaar geleden een bloedblad hebben aangericht. Waarom pijnigen zij ons zo?”

Het zegt veel over de demonstratie dat de hoofdspreker een voor velen onbekende Nederlander was. De Amerikanen zijn volgens peilingen in ruime meerderheid tegen de moskee, maar het organiserend comité was eerder zo fel anti-islam dat het zaterdag geen nationale kopstukken op zijn podium kreeg. Ook geen enkele zittende New Yorkse bestuurder liet zijn gezicht zien.

Wilders’ toespraak was op de negende verjaardag van de terreurdaden van 11 september toegesneden. De PVV-kopman riep de New Yorkers op om ’een grens te trekken’ en zich te verzetten tegen ’de machten van duisternis, de kracht van haat’.

Wilders’ rede viel goed bij de betogers. Voor José Vazques uit Connecticut had hij best wat provocerender mogen zijn. „Maar hij heeft de islam goed door.” Anne Virgilio was blij verrast. „Ik heb niets gehoord, waar ik het niet mee eens ben.” Dat heel 11 september beter een dag van stilte had kunnen blijven, wil er bij haar niet in. „Dit was de beste dag voor de manifestatie. Want zij willen 11 september onteren met hun moskee.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden