'Hij is groot, sterk en charmant'

Na de Indonesische presidentverkiezingen van gisteren gaat Susilo Bambang Yudhoyono volgens de eerste uitslagen aan de leiding. Maar in Yogyakarta, waar veel van de kandidaten zijn geboren, trachten kunstenaars -en de sultan- alle politici te mijden.

YOGYAKARTA - Binnen de witte muren van het Kraton (paleis) zit een van de erewachten van de sultan genoegelijk zijn bordje miesoep op te slurpen. Sugeng Triyono behoort tot de 2500 'dienaren' van de Javaanse vorst die op het paleisterrein wonen. De soldaat vertelt dat sultan Hamengkubuwono 's ochtends al vroeg zijn stem uitbracht. In een van de stemlokalen voor de koninklijke stallen spelen kinderen. Hun ouders hangen lui onder een grote boom. Vanwege de presidentsverkiezingen is iedereen een dagje vrij.

Erewacht Triyono fluistert op ex-generaal Wiranto te hebben gestemd. ,,Ik verdien niet veel. De kinderen moeten naar school. Dit land heeft een gedisciplineerde militair als Wiranto nodig.''

Bij het merendeel van de paleisbewoners valt de keuze van deze erewacht niet in de smaak. Een groepje vrouwen roept in koor dat ze voor SBY zijn, zoals de gepensioneerde generaal Susilo Bambang Yudhoyono wordt genoemd. ,,Hij is groot van postuur, sterk en charmant'', giechelt een van hen. De violist Dolly, die lachend heeft staan meeluisteren, zegt ook voor SBY te zijn omdat de gepensioneerde generaal van kunst en cultuur houdt. In zijn vrije tijd schildert de ex-militair, en schrijft hij gedichten en boeken. Hij heeft beloofd Indonesische kunst te promoten.

Yogyakarta is wereldberoemd vanwege de batik, textiel dat met de hand wordt beschilderd. Het is de culturele hoofdstad van Java en de plaats waar bijna alle presidentskandidaten zijn geboren. Zoals president Megawati, in 1947 in de voormalige residentie van de Nederlandse gouverneur, vlakbij het Kraton. Maar ze is er niet populair. ,,Ibu (moeder) Mega heeft niets voor ons arme mensen gedaan'', zegt een bejakrijder (fietstaxi) voor haar geboortehuis.

De bejakrijder verveelt zich vandaag. Door de verkiezingen zijn er nauwelijks klanten. Bijna alle kraampjes zijn gesloten in de doorgaans zo drukke Malioborostraat, waar souvenirs, houtsnijwerk en batik worden verkocht.

In een van de steegjes met galeries zegt kunstenaar Budyono niet te hebben gestemd. Hij houdt zich -als kunstenaar- afzijdig van politiek waarin alles draait om geld en macht. Politiek mag van hem de serene wereld van de kunst niet binnenkomen.

Veel artiesten blijken in Yogyakarta uit protest niet naar de stembus te zijn gegaan. Golput -niet-stemmers- heten ze in het Indonesisch. De 25-jarige zanger Ronggo is zo'n Golput. ,,Ik laat op een andere manier mijn stem horen door protestliederen te zingen'', zegt hij.

VERVOLG OP WERELD 7

Heilige vulkaan voorspelde onheil

INDONESIü

VERVOLG VAN PAGINA 1

Ronggo is de leider van een groep artiesten met piercings, tatoeages en dreadlocks. Vrijgevochten jongeren die je uitzonderlijk veel in Yogyakarta tegenkomt.

De sultan is voor deze jongeren een lichtend voorbeeld, als aanhanger van de hervormingsbeweging die in 1998 de val van president Soeharto veroorzaakte. Javanen beschouwen hem als de bewaker van de heilige vulkaan de Merapi. Die rommelde de laatste tijd nogal, wat werd uitgelegd als waarschuwing voor komend onheil. Geen wonder dat alle vijf presidentskandidaten de sultan om zijn zegen vroegen.

De sultan heeft zich, net als de meerderheid van de Indonesiërs, afgekeerd van de huidige politieke elite. De hervormingen zijn tot stilstand gebracht en hij verwacht niet dat de nieuwe president daar wat aan gaat veranderen, wie het ook wordt. De bewaker van de Merapi zal zich daarom voorlopig blijven richten op het bedwingen van de lava-spugende vulkaan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden