Hij is gekozen, en zouden de anderen een haar beter zijn?

Nog vier jaar diepgewortelde slechtheid, nog vier jaar zal ons voetbal te gronde worden gericht door Sepp Blatter, de bejaarde machtswellusteling.

Toch?

Zal ik eens iets zeggen? In de kern was de toewijzing van de WK's aan Rusland (2018) en Qatar (2022), het symbool in alle verontwaardiging van de verdorvenheid, zo vreemd niet - en zo onbegrijpelijk ook niet.

Goed, het is er naar onze normen om uiteenlopende redenen niet koosjer. Maar Rusland, groot voetballand, was een kandidaat van gewicht in een race waarin wij destijds met België als naïeve kleintjes figureerden. En Qatar is natuurlijk in de verste verte geen voetballand, maar het geld klotst er, het geld waaraan we ons in de Champions League laven, geld waarmee de sterspelers hier bijeen worden gebracht. Tja, dan gaat het grootste voetbaltoernooi een keer dáárheen - mechanisme van het leven.

In het boek 'The ugly game' beschrijven twee journalisten van The Times hoe Qatar een gunstige aardgasdeal afsloot met Thailand in ruil voor een stem op zijn WK-bid. Het lukt me bij dat soort voorbeelden nooit in te zien wat daar fout aan is, of verrot, of malafide.

Geen boek over corruptie binnen de Fifa las ik zonder moeite. Altijd die ronkende stijl, ook en vooral uiteindelijk om te camoufleren dat niets volledig kan worden ontrafeld. "Wat is omkoping?", vroeg Jan Mulder bij 'Pauw', in een moment van bezinning. We schreeuwen om het hardst, ook Mulder natuurlijk, maar weten we dat?

Wat is omkoping? Het is een veel betere vraag dan het lijkt. Wat we weten, en wat we er ook van mogen denken, is dat Blatter er nooit op is betrapt.

Is het niet vreemd dat de FBI deze week niet één Afrikaan oppakte, niet één afgezant van het continent waar Blatter, zo vertellen we elkaar al jaren, zijn stemmen koopt? Dat zal erop wijzen dat ze in Amerika alleen in hun eigen sjoemelaars (Noord-, Midden- en Zuid-Amerikanen) zijn geïnteresseerd. Maar toch: zou het niet zo kunnen zijn dat Blatter zo illegaal helemaal niet zorgt voor zijn kudde, in Afrika en ook Azië, en daarmee hoe dan ook voor het voetbal van de wereld?

Uefa-voorzitter Michel Platini, voor het beeld de grote tegenstander van Blatter (nadat hij meer dan een decennium aan zijn zijde had gestaan), stemde indertijd op Qatar. Zijn zoon kreeg even later een hoge baan in het staatje, waar arbeiders omkomen in verstikkende werkomstandigheden.

Platini heeft de mond vol van mensenrechten, zoals ze dat allemaal hebben, en Michael van Praag had ze in zijn verkiezingsprogramma opgenomen, zoals ze dat allemaal doen. Wilbert Stuifbergen, die onderzoek doet naar het weghalen van organen bij Falun Gong-beoefenaars, zond me deze week zijn correspondentie uit 2013 met Van Praag. Hij ageerde tegen een oefenduel dat Oranje in China zou gaan spelen. Van Praag stelde als KNVB-voorzitter in een formele brief dat een sportbond zich niet in politiek moet mengen.

Natuurlijk is het raar om een 79-jarige te volgen die, gisteren in zijn speech, diep in de modder vraagt om het pad nog een keer te mogen afleggen. Maar zouden zijn weggedoken tegenstanders een haar beter zijn? Hadden ze hem het pad al niet opgeduwd als slippendragers van een schijnopponent, een schuchtere prins uit (over voetballanden gesproken) Jordanië?

Hij is gekozen, democratisch, en ik denk niet dat hij ons voetbal te gronde gaat richten.

Een keuze tussen Blatter en Platini is er een tussen de pest en de cholera, zei de oud-voetballer Eric Cantona. Dat zei hij niet in deze vieze dagen, maar een jaar geleden al - en daar sluit ik dit oneindig ongrijpbare onderwerp graag mee af.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden