Hij hield van monologen of besliste zelf met wie hij speelde

Henk van Ulsen in februari 2007. (FOTO MARK KOHN) Beeld
Henk van Ulsen in februari 2007. (FOTO MARK KOHN)

Vorig weekeinde stond hij nog op het toneel, gisteren overleed hij onverwacht aan een hartstilstand in zijn woonplaats Bussum. Acteur Henk van Ulsen is 82 jaar geworden.

Van onze verslaggeefster

De in Kampen geboren acteur speelde in vele toneelproducties en televisieseries. Hij studeerde in 1949, cum laude, af aan de Amsterdamse Toneelschool. In 1956 koos Van Ulsen, als een van de eerste acteurs, voor een freelance bestaan. Hij wilde zelf beslissen met wie en in welke stukken hij zou spelen zonder verstrikt te raken in de Nederlandse toneelstructuur.

Hij hield van monologen, speelde vanaf 1975 vele malen de solotoneelvoorstelling Dagboek van een Gek. Hij trad op in series op televisie als ’Floris’, ’Pension Hommeles’ en ’Willem van Oranje’, ’De weg naar Hamelen’ en ’Oud geld’. Ook werkte hij mee aan het satirische programma Hadimassa dat de Vara van 1967 tot 1972 uitzond.

In de recente productie Alles is ijdelheid - Prediker, een voorstelling met teksten uit het Oude Testament en muziek van André Hajdu, was Van Ulsen de verteller.

In 2007 stond Van Ulsen nog op de planken met de voorstelling Dood in Venetië. Hij kreeg twee keer de Louis d’Or toegekend en won de Albert van Dalsumprijs.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden