Hij doodde zijn moeder, de enige die hij vertrouwde

Schilderswijk geschokt door moord

PERDIEP RAMESAR

Een 74-jarige Marokkaanse vrouw is twee weken geleden in haar woning in de Schilderswijk in Den Haag doodgestoken. Haar 26-jarige zoon Mustafa el F. heeft zichzelf bij de politie gemeld.

In 2011 heeft Trouw hem beschreven in de serie 'Bende van de Delftselaan'. Mustafa el F. was tot veel in staat - dat wisten ze in de Schilderswijk allang. Het strafblad van de 26-jarige Marokkaanse Nederlander is lang.

Hij is een prominent lid van de Bende van de Delftselaan, die in en buiten de Schilderswijk voor veel problemen zorgde. Maar dat El F. zijn eigen moeder heeft gedood, heeft de wijk geschokt. De Marokkaanse jongen droeg zijn moeder op handen, zeggen buurtbewoners. Voor El F. was zij de enige die hij echt durfde te vertrouwen. Zij betaalde zonodig zijn openstaande boetes.

Moeders in de wijk zijn ongerust, vertelt een hulpverlener. "Zij hebben ook zo'n zoon. Velen hebben zo'n kind. Ze vrezen niet voor hun eigen leven, maar ze zien wel de contouren van het einde van hun zoon: doden, of gedood worden."

El F. staat in de buurt bekend om zijn inbraken, maar buurtbewoners kennen hem ook van zijn 'intimiderende persoonlijkheid'. Keihard en meedogenloos, noemen ze hem, en onberekenbaar. Ook de grootste criminelen van de wijk waren bang voor hem.

In Trouw werd hij in 2011 zo beschreven: 'Hij stond nog enkele dagen voor zijn arrestatie tegen een lantaarnpaal te schoppen, met zijn scheenbeen. Hij gaf geen krimp. Hij voelt niets en is voor niemand bang. Alles doet hij voor het geld. Steeds verlegt hij z'n fysieke en mentale grenzen. Een schoolvoorbeeld van de 'nieuwe' veelpleger.'

El F. komt uit een gezin dat niet bekend staat als problematisch. Hij is de jongste van een groot gezin van drie jongens en vier meisjes. Op El F. na hebben die broers en zussen allemaal een 'normaal' leven: werk, getrouwd, kinderen. Alleen met de benjamin van het gezin ging het al op jonge leeftijd mis. Al vanaf zijn negende levensjaar was El F. op het criminele pad. Hij kon goed inbreken, omdat hij met zijn kleine jongenslijf gemakkelijk door ramen kon klimmen. Zijn vader overleed een paar jaar geleden, tijdens een bedevaart in Mekka.

Waarom El F. zijn moeder doodde is vooralsnog onduidelijk. Na de daad liep hij linea recta naar het politiebureau in de Schilderswijk . Hij meldde dat zijn moeder gewond in haar huis lag. Agenten probeerden de vrouw nog te reanimeren, de traumahelikopter werd ingeschakeld, maar dat baatte niet.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden