Hij deed wat hij kon, zichzelf acteren: de vlegel Brozius

amsterdam – Toen de generatie die groot was geworden met ’Ren je Rot’ (van 1973 tot 1983) ging trouwen, was presentator Martin Brozius weer even veel gevraagd. Hij hees zich goedmoedig in het rokkostuum met vlinderstrik om met de feestgangers de kinderquiz te spelen: ’Rrrrehen juhuhuhu rót!’, riep Brozius als hij een vraag had gesteld. Het gegil was oorverdovend als de kinderen naar het juiste antwoordvak waren gerend.

Dinsdag overleed Martin Brozius op 67-jarige leeftijd. Dat maakte zijn zoon gisteren bekend. Brozius werd bekend met de rol van Aernout Koffij in de televisieserie ’Kunt U Mij de Weg naar Hamelen Vertellen, Mijnheer?’ Na ’Ren je Rot’ leefde Brozius in de luwte.

Als jongen vertrok hij uit zijn geboorteplaats Hoorn en deed de Kleinkunstacademie. „Ik moest peertjes jatten van de marktstallen op de Albert Cuyp om in leven te blijven”, vertelde hij in 1994 toen Trouw hem thuis opzocht. Hij maakte toen een berooide indruk, net door zijn vrouw verlaten en met schulden bij de belastingdienst. „Ik heb nog wel mijn eigen productiebureautje, maar dat moet je niet zien als een commerciële organisatie. Ik heb maar twee jaar mulo. Moet ik dan een beetje de boekhouder gaan uithangen? Ik doe wat ik kan. Dat is mijn vak. Mijzelf acteren. De vlegel Brozius.”

De acteur, cabaretier en presentator speelde nog wel eens een kleine rol, maar kampte de laatste jaren met gezondheidsproblemen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden