Highly professional

De BBC-televisie bestaat zestig jaar (de Nederlandse is pas 45 jaar oud, dat verschil zie je) en vierde dat onder meer zondagavond met Auntie's All Time Greatest. Een avond waarbij aan de lopende band speciale prijzen werden weggegeven, zogeheten Auntie's, in elke categorie die maar te verzinnen was. Vooraanstaande programmamakers maakten de nominaties bekend waar de kijkers uit mochten kiezen. Zo kon, met behulp van flarden van ver over de honderd programma's, een vrij compleet overzicht worden gegeven van wat de BBC in die zestig jaar geboden heeft. En meer dan beloond voor de inspanning, want ergens halverwege zat weer de opname van het sportprogramma 'Grandstand', waarbij achter de rug van presentator Desmond Lynam op de redactie een vechtpartij uitbrak, terwijl Lynam dat handig opving door te eindigen met: As always supported by our highly professional team.

Maar voor de rest vooral met regelmaat de hoed afgenomen, want uit zo'n opsomming blijkt pas goed hoe zwaar de Nederlands televisie altijd op de BBC heeft geleund. En hoe Auntie, zoals de BBC thuis genoemd wordt, daar zonder enige terughoudendheid trots op is. Nooit eerder een avond als deze, een celebrity audience dat tantetje kwam feliciteren, een galaxy of stars, the cream of entertainment, the party of the decade en vooral: de BBC heeft de normen gesteld die anderen hebben gevolgd.

Hoewel dat uit de prijswinnaars niet altijd bleek. Zo won de comedienne Victoria Wood twee van die Auntie's voor programma's die hier even onbekend zijn als zij zelf is. En er waren twee beeldjes (Helios, de Griekse zonnegod) voor het komiekenduo Morecambe and Wise, waarvan de eerste al in 1984 is overleden. Voor zover ik kan nagaan hebben Morecambe and Wise het ook nooit tot de Nederlandse tv weten te schoppen, anders dan dat de Mounties en Johnny en Rijk wel volop van hun sketches profiteerden.

Colin Firth werd de favoriete acteur, maar zijn serie 'Pride and Prejudice' geniet, hoe fraai dan ook, niet echt grote populariteit bij de massa hier. 'Pride and Prejudice' werd ook gekozen tot de meest favoriete dramaserie. De meest geliefde situation comedy bleek 'Man behaving badly' - ook nooit de Noordzee overgestoken. Maar 'Dr. Who' wel, de winnaar in de categorie meest favoriete populaire drama. En Patricia Routledge, als meest geliefde tv-actrice geëerd vanwege haar rol in 'A woman of no importance', is hier ook bekend, maar dan vooral vanwege haar rol in 'Keeping up appearances'.

In elke categorie waren volop genomineerden aan te wijzen die het hier ook nog een heel eind zouden schoppen bij polls over populariteit of waardering. Bij de favoriete acteurs bijvoorbeeld Robert Hardy ('All creatures great and small'), Derek Jacobi ('I Claudius' - ook premier Major bleek daar nog de beste herinneringen aan te bewaren) of Alec Guinness in 'Tinker, tailor, soldier, spy'.

Bij de favoriete dramaserie: 'House of cards', weer 'I Claudius', 'The Forsyth Saga', 'Pennies from heaven'. Bij het populaire drama: 'All creatures great and small', 'Bergerac', 'Casualty', 'Colditz', 'Dr. Who', 'The Onedin Line', 'Z Cars' en 'Eastenders'. Natuurlijk bij de comedy's: 'Monty Python's Flying Circus', 'Alas Smith and Jones', 'French and Saunders', 'Have I got news for you'. En bij de sitcoms: 'Absolutely Fabulous', 'Blackadder', 'Dad's Army', 'Fawlty Towers' (nee, John Cleese was er niet en kreeg ook niets), 'One foot in the grave', 'Steptoe and son', 'Till death do us part' en 'Yes, prime minister'.

Voor de categorieën favoriete presentator en favoriete entertainer moest je echter weer veel op eigen kracht naar de BBC hebben gekeken. Genoemde Des Lynam bleek de favoriete presentator, want de grijze duif doet vooral de harten van de vrouwen sneller slaan. Sneller dan het toch ook niet onaanzienlijke namen als Jeremy Paxman, Robin Day, Michael Palin of David Attenborough lukt. Morecombe and Wise wonnen bij de komedianten, vóór mannen als Bob Monkhouse, Les Dawson, Dave Allen, Terry Wogan, Noel Edmonds en Bruce Forsyth.

Aan het slot was er, vanwege de traditionele staande ovatie, een speciale prijs voor het volledige oeuvre van Ronnie Barker, hier wel weer voldoende bekend van series als 'The Two Ronnies' (met Ronnie Corbett) en 'Porridge'.

Aldus een avond vol herkenning. Als we hier van Nuis ooit nog eens de kans krijgen om vijftig jaar televisie te herdenken moesten we de BBC-programma's er maar bij nemen, want anders wordt het zo kaal.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden