'Hier zijn we nog wel 3 of 4 jaar mee bezig'

Lex Kassenberg is de landendirecteur van Care in Nepal. Hij is getrouwd met een Nepalese en woont al achttien jaar in Kathmandu.

"We hebben 18 miljoen aangevraagd met Care en het is vrij zeker dat we dat gaan krijgen. Dat geld komt uit een combinatie van donoren, via acties als Giro 555, maar ook van de Amerikaanse, Australische en Canadese overheden.

Met de tweede aardbeving is onze hulp niet tenietgedaan. De wederopbouw is nog lang niet in zicht. Nu is het 100 procent noodhulp. Tenten en voedsel. Tijdens de tweede aardbeving stond ik zelf in een veld op het platteland tenten uit te delen met Care. Ineens begon het te schudden en renden de mensen alle kanten op. Je zag de scheuren in de huizen trekken.

Ik kan nu nog geen plaatje geven van waar het geld precies naartoe gaat. We zijn nog wel drie of vier jaar met de nasleep van deze aardbeving bezig. En het grote geld zal naar het opbouwen van de dorpen en steden gaan. Nu is het de uitdaging om uit te kienen wat er waar en wanneer naartoe gaat.

De stafkosten zijn hoog op dit moment. Vóór de aardbeving werkten we met 150 man, van wie twee buitenlanders. Nu hebben we zo'n twintig buitenlandse hulpverleners aangetrokken. Die zijn duurder, maar hebben de expertise. Op den duur worden hun taken overgenomen door Nepalese werknemers."

Lex Kassenberg Care

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden