Hier staat u de komende jaren in de file

De Van Brienenoordbrug Beeld anp
De Van BrienenoordbrugBeeld anp

Rijdend Nederland moet zich opmaken voor een grote renovatie van bruggen en tunnels. Voor 150 miljoen euro per jaar worden ze een voor een aangepakt.

redactie

De Wantijbrug bij Dordrecht wordt als eerste grondig gerenoveerd. Daarna volgt een groot aantal andere tunnels en bruggen. De komende tien jaar zullen die worden opgeknapt, duurzamer gemaakt en voorzien van de nieuwste technieken op het gebied van bediening en beveiliging. De grootste opgave ooit in Nederland, aldus minister Cora van Nieuwenhuizen (VVD) van infrastructuur en waterstaat.

De grootscheepse aanpak begint in Zuid-Holland, de provincie met de meeste bruggen en tunnels. De aanpak is nodig om uitval en storingen te voorkomen. Die veroorzaken veel hinder, files en economische schade.

Opknapbeurt

De minister trekt vanaf 2020 jaarlijks 350 miljoen euro uit voor de opknapbeurt in plaats van de huidige 150 miljoen euro per jaar. Bij de aanpak wil Van Nieuwenhuizen scherp gaan kijken naar de eventuele maatschappelijke schade die ontstaat als een brug of tunnel dicht moet.

Volgens Rijkswaterstaat hebben in Zuid-Holland acht grote tunnels en bruggen, waaronder de Drechttunnel, de Heinenoordtunnel, de Haringvlietbrug en de Van Brienenoordbrug groot onderhoud nodig. De dienst belooft om bij de renovatie de hinder voor de weggebruikers zo veel mogelijk te beperken.

Zwaarder

Een renovatie die veel gevolgen heeft voor het verkeer is die van de Van Brienenoordbrug in 2020-2021. De opknapbeurt gaat driekwart jaar duren. Het brugdeel dat in 1990 werd geopend krijgt nieuwe beton- en asfaltlagen. Omdat daarmee de brug zwaarder wordt, moet de boogconstructie worden versterkt. Over de twee bruggen rijden dagelijks 230.000 voertuigen. De Wantijbrug bij Dordrecht krijgt een nieuw besturings- en bewakingssysteem.

Trouw zocht eind 2016 uit of het mogelijk is om alle files louter en alleen met asfalt te laten verdwijnen.

De PvdA pleitte in 2013 voor ledverlichting in álle verkeerstunnels. Ledverlichting is veel duurzamer dan de traditionele verlichting die in tunnels wordt gebruikt, en is uiteindelijk veel goedkoper. Lees: PvdA wil ledlampen in alle tunnels

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden