Hier moet u op letten als u een nieuwe zorgpolis overweegt

Beeld ANP XTRA

Vanaf dit weekeinde zijn alle zorgpolissen voor volgend jaar bekend. Waar moet de burger die wil overstappen op letten?

De kosten?

De meeste Nederlanders zitten bij de vier grootste zorgverzekeraars. Puur voor de kosten is een keuze tussen deze verzekeraars lood om oud ijzer. Toegegeven, CZ en VGZ zitten met de standaardpolis van ruim 116 euro maandelijks drie euro lager dan concurrenten Zilveren Kruis en Menzis. Dat is jaarlijks 35 euro. Maar dat kan volgend jaar zomaar weer andersom zijn, en dan moet de consument misschien weer opnieuw een keuze maken. Consumenten zijn niet dol op overstappen. Ze gaan er pas serieus over nadenken als ze per maand minstens 27 euro kunnen besparen, becijferde gezondheidsinstituut Nivel een paar jaar terug.

Wie een tientje per maand wil besparen, kan naar een verzekeraar als DSW. Die komt vaak in het nieuws maar blijft toch klein. “Dat is niet zo gek wanneer je beseft dat drie kwart van de mensen nou eenmaal nooit overstapt”, zegt directeur Coen de Ruiter van vergelijkingssite Independer. Er zijn meer goedkopere basisverzekeringen, zoals die van de Hema. Wie het belangrijk vindt dat hij in zijn eigen woonplaats bij net zoveel zorgverleners terecht kan als in zijn huidige verzekering, moet dat wel even checken.

Internetpolis?

Een paar euro per maand is vaak snel verdiend door te kiezen voor een polis waarin alle rekeningen alleen nog maar via internet lopen. “Check wel of de voorwaarden hetzelfde zijn”, adviseert De Ruiter. Zo kan in de internetpolis de vergoeding lager liggen wanneer men kiest voor een zorgverlener waarmee de verzekeraar geen contract heeft. Toch lijken de internetpolissen steeds meer op de traditionele polissen.

Extra dekking?

Verzekeraars zijn elk jaar creatief met het aanbieden van ‘nieuwe’ vergoedingen. Zo wordt dit jaar alweer gesproken over verzekeringen die het mogelijk maken dat overbelaste mantelzorgers zich een paar dagen laten vervangen door professionals. Soms kan dat tot drie weken per jaar. Maar doorgaans is dit alleen mogelijk met een aanvullend pakket, en kost die optie al snel honderden euro’s per jaar. Vergelijk het met de bril in het extra pakket: uiteindelijk maakt de zorgverzekeraar toch winst op zo’n aanvullende mogelijkheid. “We zien wel dat sommige verzekeraars weer teruggaan naar de echte verzekeringsgedachte, voor het geval iets misgaat”, noteert De Ruiter. 

Ziek en besparen?

De klassieke bespaartips gelden mensen die weinig ziek zijn. Die kunnen bijvoorbeeld hun eigen risico vrijwillig ophogen – hoewel De Ruiter ze dan wel aanraadt dat geld in hun spaarpot te stoppen, men kan altijd onverwacht veel zorg nodig hebben. Maar mensen die chronisch ziek zijn dan, kunnen die ook besparen? De Ruiter: “Men denkt meestal van niet, maar dat hoeft niet altijd te kloppen. Je kunt bijvoorbeeld veel zorg nodig hebben maar net niet veel naar de tandarts moeten gaan. Dan kun je overwegen de aanvullende tandartsverzekering te laten vallen.” Die kan al snel oplopen tot twintig euro per maand.

En kwaliteit?

De Ruiter raadt mensen aan zich niet blind te staren op de maandprijs. “Vraag jezelf ook af: welke zorg wil ik hebben. Er zijn nou eenmaal verzekeraars die echt goed ontzorgen op het moment dat het werkelijk mis gaat. Dat is ook wat waard.” Het is aan consumenten zelf om te kijken of andere verzekeraars op de punten die zij belangrijk vinden, net zo goed of beter scoren dan de vertrouwde huidige polis.

Elf euro minder in Salland

Terwijl bijna alle polissen omhoog gaan, verlaagt regionale zorgverzekeraar Salland de maandpremie met maar liefst 11 euro - tot iets boven de 100 euro. "We merken dat regionale samenwerking goed werkt, ook met onze zorginkoop", legt een woordvoerder uit. "Wij kennen niet alleen de ziekenhuizen, maar ook onze huisartsen en fysiotherapeuten. Daardoor kun je makkelijker samen dingen doen die zorgkosten besparen." Voorbeeld is het bestrijden van eenzaamheid onder ouderen met hulp van sportclubs. De senioren gaan vaker naar buiten - wandelen bijvoorbeeld samen - en melden zich daardoor minder vaak met vage klachten bij de huisarts. Salland is actief in de provincies Gelderland en Overijssel.

Lees ook: Nederlander zakt voor examen zorgpolis

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden