Hier moet je heen om de sterrenregen te zien

null Beeld anp
Beeld anp

Wil je een wens doen? Doe het dan vannacht, want de kans is groot dat je vallende sterren ziet. Als het weer tenminste meewerkt en je op de juiste plek bent. De aarde passeert vannacht de meteorenzwerm 'de Perseïden'. Oud-hoogleraar astronomie Kees de Jager van de Rijksuniversiteit Utrecht, gaat vannacht op Texel 'wellicht de lucht afspeuren op meteoren', het andere woord voor vallende sterren.

Joke Wilking

Na middernacht zijn ongeveer tien vallende sterren per uur op een donkere plek middenin de natuur te zien, zegt De Jager. "Juist na twaalven, omdat ons deel van de aarde dan in de richting staat waar de deeltjes vandaan komen. Er wordt door sommigen gezegd dat je wel tachtig vallende sterren per uur kan zien, maar dat is zwaar overdreven. Alleen bij een kristalheldere lucht zonder lichtvervuiling, en als je in staat bent om met je ogen het hele luchtruim voortdurend af te speuren, is tachtig theoretisch mogelijk."

Waar kunnen we de vallende sterren het best bekijken?
"Op plekken waar de hemel onbewolkt is, in een gebied zonder lichtvervuiling. Liefst niet in Nederland dus. Maar als je de meteoren in Nederland wilt zien, zijn de Waddeneilanden een goede plek, of de duinen en de Veluwe."

Waarom heet het komeetgruis Perseïden?
"De gruiswolk is vernoemd naar het sterrenbeeld Perseus. Dat sterrenbeeld ligt in de baan waar het gruis vandaan komt."

null Beeld anp
Beeld anp

Wat zijn vallende sterren eigenlijk?
"De streep licht die je aan de hemel ziet, zijn verbrande stukjes komeetgruis met lucht eromheen die tot licht wordt gebracht. Vallende sterren zijn dus geen sterren, maar hele kleine steentjes die door de ruimte vliegen met een snelheid van 20 tot 30 kilometer per seconde. Ze zijn gloeiendheet."

"Op het moment dat ze in de aardatmosfeer komen waar zuurstof aanwezig is, verbranden ze. Dat is ongeveer op tachtig kilometer hoogte. We zien de brandende lucht, niet het gloeiende steentje - dat is te klein. Al het gruis is verbrand als het ongeveer zestig kilometer bij de aarde vandaan is. Hooguit onwaarneembaar stof komt op aarde terecht."

Waarom kunnen we komende nachten zoveel meteoren zien?
"Een paar meteoren zijn iedere nacht wel zichtbaar, want altijd komt er enig gruis van kometen de aardatmosfeer binnen. Maar de aarde kruist vannacht een zwerm gruisdeeltjes die met grote snelheid door de lucht gaan in eenzelfde baan als een van de kometen in het heelal. Een paar dagen daarvoor en daarna gaan we door de deeltjeswolk heen en zijn vallende sterren te zien. "

En kunt u uitleggen wat een komeet precies is?
"Dat is een paar kilometer grote ijsbal met allemaal vastgevroren keitjes en steentjes die langzaam uit elkaar valt. Kometen ontstonden zo'n 4,5 miljard jaar geleden toen ook de zon in een gaswolk werd geboren. Uit het gruis eromheen ontstonden planeten, en bijproducten: kometen. De komeet waar de Perseïden van afkomstig zijn, heet Swift-Tuttle. Naar de Amerikaanse astronomen Swift en Horace Tuttle die de komeet rond 1860 ontdekten."

Hoeveel jaren kunnen we nog van de Perseïden genieten?
"Dat kan nog wel honderden jaren duren. De komeet Swift-Tuttle is duizenden jaren oud, en valt heel langzaam uit elkaar. Is het vannacht en de komende nachten bewolkt, dan maak je volgend jaar opnieuw kans."

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden