Hier kun je je ei kwijt

Het heeft een station Barneveld Noord en een station Barneveld Centrum en een station Barneveld Zuid is in de maak. In Barneveld Noord begint de Randstad. Daar staat een transferium.

Ik nam vanuit Amersfoort het kippenlijntje naar Centrum. De stoelen zijn eierstruifgeel.

Het kerkdorp aan de ene zijde, grote gele silo aan de andere. Voer in hoogbouw.

Zaterdagmiddag. Ergens aan de rand van het dorp, langs een van de uitvalswegen, hapten achtduizend eenden naar lucht. Ze hapten naar een dodelijk gas.

Een vrachtwagen, die eerder in Kamperveen was geweest, was hun erf opgereden. Dat was hun doodsvonnis.

Nu is het bedrijf afgezet met roodwit lint en het erf bevolkt met mannen in beschermende kleding, een destructiewagen. Langs de openbare weg televisiecamera's met telelenzen.

Ik ging er niet kijken.

Kocht de Barneveldse Krant en las de kop: 'Bij uitbraak Barneveld is ramp niet te overzien'.

Ik wandelde naar het Pluimveemuseum.

Voorbijrijdende trekkers. Een overstekende tankwagen van AgruniekRijnvallei, de grote coöperatie. Lantaarnpaalreclame: 'Hier kun je je ei kwijt.'

Het museum, het heeft de vorm van een grote schuur, bleek gesloten. Of toch niet.

De deur was open. Binnen dronk een gezelschap koffie.

Een medewerker liep me tegemoet, het gezelschap was besloten. Na overleg mocht ik toch kijken, een rondgang in m'n eentje door de hallen, maar kippen waren er niet. Die waren voor de winter opgehokt. Ze hebben alle rassen van Nederland.

Voor de rondgang drukte de vriendelijke medewerker me de museumgids in handen. Het museum is volledig particulier, ontvangt geen subsidies. De gids stond vol advertenties van bedrijven uit de pluimveesector. Farm Equipment. Processing. Egg business software. Smart poultry solutions. Systems for livestock.

Een industrie, de Veluwe allang ontstegen.

De schaalvergroting, de mechanisering, die zag ik terug in het museum. Van de kip die oorspronkelijk via handelsroutes uit Azië naar Europa kwam, in Barneveld eieren legde, die in manden naar de markt kwamen. Al snel daarna namen de eerste broedmachines het werk van de kip over. Die machines hadden ze in het oude Egypte al, kleine tonnen met broeiende paardenmest erin.

De broedkip raakte gemechaniseerd, en ook was ze niet meer de warme kloek, want er kwamen kunstmoeders voor de kuikens, kolen gestookte kachels, gasstralers. Kip en ei gingen hun eigen weg, in de richting van legbatterijen en broedmachines voor meer dan honderdduizend eieren, tot de variastallen van nu met hun oplierbare plateau's en opfokroosters.

De kip kwam uit Azië. H5N8 ook.

Het virus ijlde de kip achterna.

Daar in China scharrelen ze over rijstakkers. In Barneveld krioelen ze bij tienduizenden in volmaakt geoutilleerde stallen. Splendid isolation. Tot een besmette laars naar binnen stapt.

Dan is Barneveld - met al zijn smart poultry solutions - rampgebied.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden