'Hier kreeg ik veel meer kansen'

MAAIKE BEZEMER

Mirjam Kollenstaart-Muis Geadopteerd uit Indonesië

Anderhalve maand oud kwam ze vanuit Java naar Nederland. Mirjam Kollenstaart-Muis (39) is een van vier geadopteerden, twee broers komen ook van Java, een zusje uit Sri Lanka. "Wij zijn allemaal heel blij dat we hier zijn opgegroeid. Hier kregen we veel meer kansen." Zeker weten dat ze hier beter af is, zegt ze stellig. "Anders was ik opgegroeid in een moslimgezin. Ik heb ook heel slechte ogen, ik zeg wel eens gekscherend: in Sri Lanka had ik allang onder een auto gelegen."

Kollenstaart is predikant in de gereformeerde kerk van Ottoland, een dorp in de Alblasserwaard. Een wittere omgeving is nauwelijks denkbaar. "Soms zijn mensen verrast als ze me zien", lacht ze. "Maar dat voelt niet vervelend. Dat kun je uitleggen."

Haar ouders zijn heel open geweest. "Er is altijd gezegd dat we ergens anders nog familie hadden en als we wilden zoeken dan zouden zij ons helpen en steunen. Ze zeiden ook heel eerlijk: we wilden graag kinderen, maar konden die zelf niet krijgen, dus we zijn heel blij met jullie."

Zelf heeft ze behalve vier biologische kinderen één adoptiedochter. Stella van negen, uit Nigeria. "Bewust van een ander continent, een kind dat niet op ons lijkt. Dan moet het ook maar gewoon zichtbaar zijn, dachten wij. Adoptie wordt pas lastig als er thuis geen ruimte is om te praten over je roots. Dan moet je een deel van jezelf ontkennen."

Zelf had ze niet de behoefte om haar afkomst te gaan onderzoeken, tot haar zusje dat wel ging doen. Kollenstaart heeft uiteindelijk haar moeder gevonden. Het verhaal - dat ze was afgestaan omdat er geen vader meer was en dat moeder een zoveelste baby niet aankon - bleek niet helemaal waar. "Ik was het tweede kind en er was wel een vader, maar die woonde ergens anders. Ik was een onwettig kind."

Dat de Raad voor strafrechtstoepassing en jeugdbescherming concludeert dat adoptie moet worden afgeschaft, vindt ze veel te stellig. Vooral omdat er veel is verbeterd in de procedures en er tegenwoordig vooral nog kinderen met een speciale zorgbehoefte worden geadopteerd. "Het moet echt mogelijk blijven dat zij een plekje krijgen."

De afweging dat de nadelen van het adoptiestelsel zwaarder wegen dan de voordelen voor een individueel kind, vindt ze lastig. "Want het gáát uiteindelijk om individuele kinderen en die zijn beter af in een liefdevol gezin. Liefst in het land van herkomst, maar als dat niet mogelijk is, dan kan het ook prima elders. Mits de adoptieouders die herkomst honoreren en niet zeggen: dit kind is van mij alleen."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden