Hier komen gehandicapte kinderen aan hun trekken

amsterdam – Zo op het oog is het een gewoon sportpark, het nieuwe Ronald McDonald Centre in Amsterdam-Noord. Maar schijn bedriegt. Het centrum, dat vandaag wordt geopend door prinses Marylène, Marco van Basten en Ed Nijpels, is het eerste Europese sport- en spelcentrum speciaal ontwikkeld voor kinderen met een beperking. Want, zegt Mark van den Tweel, directeur van het Ronald McDonald Kinderfonds tijdens een rondleiding, het is geen automatisme dat kinderen met een handicap aan hun trekken komen bij reguliere sport- en spelverenigingen. „Eigenlijk keren wij de rollen om. Bij ons gaat het juist om die kinderen en jongvolwassenen. Maar broertjes, zusjes, neefjes en nichtjes zijn ook welkom om lekker te sporten en te spelen.”

Het centrum, dat twintig miljoen euro heeft gekost, bestaat uit onder andere een sporthal, kunst- en natuurgrasveld en twee extra verwarmde zwembaden en zit vol snufjes, soms speciaal voor de doelgroep ontwikkeld. In de olympische sporthal is de belijning, bestaande uit led-lampjes, uit en aan te zetten. Zo kan iedere sport zijn eigen lijnen krijgen. Van den Tweel: „Al die lijnen op een vloer kunnen, zeker voor mensen met een beperking, lastig zijn. Dat is met die led-verlichting mooi ondervangen.” En de kluisjes her en der in het sportcomplex zijn te openen met een vingerafdruk. „Dus niemand hoeft zijn code te onthouden.”

Maar er is meer. In het hele pand zijn alleen gehandicaptentoiletten, alle deuren zijn breed genoeg voor rolstoelgebruikers en zelfs de lift is extra groot gemaakt – ruim genoeg voor twintig rolstoelen. „De lift is bovendien, anders dan bij andere gebouwen, hydraulisch en dus ook bij brand te gebruiken. Daar heeft de architect echt over nagedacht”, zegt Van den Tweel.

Het centrum is een idee van Dennis Gebbink, motor van de Amsterdamse sportclub Only Friends, die als motto ’iedereen doet mee’ heeft. Gebbink, zelf ouder van een kind uit de doelgroep, klopte ruim vijf jaar geleden aan bij Ronald McDonald: hij had een droom. En daarmee is het balletje gaan rollen, zegt Van den Tweel. Zijn Kinderfonds exploiteert immers al sinds 1985 de Ronald McDonalds-huizen en heeft ook twee vakantielocaties. „Wij doen, wat de overheid laat liggen. En doen dat in samenspraak met andere partijen en veel vrijwilligers”, zegt Van den Tweel.

Het Kinderfonds is verreweg de grootste geldschieter, maar ook de lokale Rabobank en de provincie legden geld op tafel. „Het stadsdeel stelde de erfpacht voor vijftig jaar op één euro per jaar.” Onmisbaar was de inzet van veel bedrijven. „Bouwer Volker Wessels bijvoorbeeld werkte ver onder de marktprijs. Maar ook kleinere bedrijven droegen bij. Een lokale kantoorboekhandel voorziet ons bijvoorbeeld een jaar lang van printerinkt.” Een tegenprestatie is vaak niet eens vereist. „Hoewel sommige bedrijven ons natuurlijk wel zien als een fantastische showroom.”

Op het centrum werken slechts zes betaalde krachten, van het Kinderfonds – de rest van de honderd medewerkers is scholier, stagiair van het roc Amsterdam, volgt een mbo- of hbo-opleiding of volgt een reïntegratieproject van het UWV. „Daarnaast hebben we een paar honderd vrijwilligers voor begeleiding van onze gasten. Zonder al die hulp, zou dit centrum nimmer te exploiteren zijn.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden