Nu even niet: Paaspop

Hier is het feestje ..... maar nu even niet: Paaspop

Paaspop links in 2017, rechts hoe de plek er op 3 april bij lag Beeld Werry Crone
Paaspop links in 2017, rechts hoe de plek er op 3 april bij lagBeeld Werry Crone

Twee jaar geleden stond fotograaf Werry Crone tussen de menigte op Paaspop. Nu ging hij terug om de leegte te fotograferen.

Maar liefst 90.000 mensen komen normaal bij elkaar tijdens Paaspop. Het driedaagse evenement in Schijndel, Noord-Brabant, markeert jaarlijks de aftrap van het Nederlandse festivalseizoen.

Maar dit jaar illustreert het vooral de impact die de coronacrisis heeft op de cultuursector. Paaspop is afgelast, net als ieder ander festival deze lentemaanden.

Paaspop in 2017. Beeld Werry Crone
Paaspop in 2017.Beeld Werry Crone
Het terrein van Paaspop in 2020. Beeld Werry Crone
Het terrein van Paaspop in 2020.Beeld Werry Crone

“Geen evenementen tot 1 juni, hoe breng je dat in beeld?”, vroeg fotograaf Werry Crone zich af. “Het kan door te laten zien hoe het elk jaar is geweest, met daarna het beeld van het verlaten terrein.”

Witte schuurachtige tenten

Crone is in een ideale positie om te tonen hoe het tot voor kort was, want in 2018 verscheen zijn boek ‘Hier is het feestje’, waarin hij partytenten door heel Nederland portretteerde.

“Ik was gefascineerd door die witte, schuur- of pagode-achtige tenten die overal hetzelfde zijn. Iedereen lijkt er eentje te hebben, van particulieren tot grote bedrijven. Het was soms hilarisch, maar sociologisch interessant.”

Voor zijn boek fotografeerde hij ook Paaspop. Nu is hij teruggegaan naar Schijndel, en heeft hij vanaf hetzelfde punt een foto gemaakt van het weiland waarop het festival een jaar geleden werd gehoude .

“Het is een-op-een dezelfde foto, maar in het ene geval zie je veel mensen, en in het andere alleen een eenzame maaier die stug doorgaat. Hier is het feestje, maar nu even niet.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden