Hier een goddelijke overwinning, daar een ramp voor het land

In Zuid-Beiroet vierden honderdduizenden vrijdag de goddelijke overwinning en was Hezbollahleider Nasrallah de held. Ten noorden van Beiroet was God met christelijk leider Samir Geagea; daar is de haat tegen Hezbollah toegenomen.

In Zuid-Beiroet staan vrijdag duizenden vrouwen op een voetbalveld ongeduldig te wachten. Ze zijn hier om de ’goddelijke overwinning’ op Israël te vieren. Eigenlijk zijn ze gekomen om de sjeik te zien. Vol verwachting turen ze rond; zou hun superheld, Hassan Nasrallah, komen?

Verderop staan de mannen. Hezbollah houdt haar evenementen doorgaans gescheiden. Het is behoorlijk warm en de vrouwen zijn allemaal flink gesluierd. Het mag de pret niet drukken.

„Mijn dochtertje jengelt al de hele ochtend. Wanneer krijgt ze de sajed nou te zien?” vertelt een vrouw. Sajed is een eretitel voor de afstammelingen van de profeet Mohammed. Zelf kan ze ook nauwelijks wachten. „Oh, die Hassan. Een knappe vent, vind je niet?”

En dan verschijnt hij. Een enorm gejuich klinkt uit de kelen van de honderdduizenden aanhangers. „Geen leger ter wereld kan ons ontwapenen”, zegt hij, „het verzet blijft.” Hier kwamen ze voor. „God, God, bescherm onze Nasrallah”, wordt er gescandeerd.

Het is zijn eerste openbare optreden sinds het begin van de oorlog. Maar vanaf het veld is hij niet te zien. Het maakt niet uit. Dat zijn toespraak achterin niet verstaanbaar is, doet er ook niet toe.

Het was niet zeker of hij wel zou verschijnen. De Israëliërs hebben het op hem gemunt. Maar een maand van intensieve bombardementen haalden weinig uit; hij is er nog, populairder dan ooit. De flinke hoeveelheid geld die Iran nu in de sjiitische gemeenschap pompt, helpt ook.

Voor de sjiitische Hezbollah is de oorlog geëindigd in een overwinning. Zo’n 200.000 Libanezen mogen dan hun huis kwijt zijn, bijna alle bruggen tussen Beiroet en de rest van het land mogen zijn opgeblazen, 15,000 ton olie mag de zee in zijn gestroomd, Nasrallah leeft, hij heeft de twee Israëlische soldaten nog, en meer aanhang dan ooit.

De sjiieten vinden dan wel dat ze gewonnen hebben, de andere helft van Libanon , de christenen en het merendeel van de soennitische moslims, zien die goddelijke overwinning anders. Toegegeven, het zijn vooral de sjiieten die hun huis kwijt zijn, maar iedereen is erop achteruit gegaan. Met het toerisme is het voorlopig gedaan en de olievlek dreef af naar het noorden, waardoor vooral christelijke plaatsjes en vissers voorlopig in het pek zitten. Vernielingen aan de infrastructuur worden geschat op drie miljard. Daar komt nog eens zeven miljard aan gederfde inkomsten bij.

In Harissa – aan de andere kant van Beiroet en meteen aan de andere kant van het politieke spectrum – was gisteren de tegenbetoging, ook met een Nasrallah: Nasrallah Sfeir, de patriarch. Hier geen hoofddoekjes, hier val je zonder kruis om je hals juist door de mand. Hier zijn de christenen bijeen om hun held en leider, Samir Geagea, te steunen.

Zo erg als Hassan Nasrallah de Israëliërs haat, zo staat Geagea de Syriërs naar het leven. Kijken de sjiieten naar Iran en Syrië voor hulp tegen Israël en het Westen, de christenen kijken juist naar het Westen om diezelfde Syriërs en Iraniërs eruit te werken.

Als Geagea op het podium stapt, raakt ook dit publiek in extase. „God is met de dokter”, joelt de menigte. Geagea was ooit student medicijnen, de bijnaam ’de dokter’ is blijven hangen. „Ik wil best wel een dagje ruilen met Sitrida”, zegt een meisje. Sitrida is Geagea’s vrouw.

„We kunnen niet leven met een staat in een staat”, roept hij, doelend op Hezbollah. „De meeste Libanezen voelen dat hun een ramp is overkomen. Als we ons ergens tegen moeten verzetten, dan zijn het de Syriërs wel.” Het gejuich is oorverdovend. De rest van de rede doet er niet toe. Dit is wat ze willen horen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden