Klein Verslag

Hier een bericht van de Hardwerkende Mens

De Hardwerkende Mens gaat er bij Rutte op vooruit. Beeld REUTERS

Hoop dat u ook tot de Hardwerkende Mensen behoort die gaan profiteren van de regeerperiode van Rutte III, want die categorie werd door menig partij aan de borst gedrukt bij de laatste verkiezingsdebatten en mag zich van Rutte na alle bezuinigingen en hervormingen nu op belastingvoordelen gaan verheugen.

De Hardwerkende Mens. Het is jammer voor de dromers, de luiwammesen en uitvreters, maar de Hardwerkende Mens staat dadelijk vooraan bij de staatscadeau-uitgifte. Vooropgesteld dat Rutte III er komt.

Hoe het ook zij, deze Hardwerkende Mens (nu ja hij heeft een baan) wreef zich na de korte verkiezingsnacht de slaap uit de ogen om ze vervolgens dicht te knijpen tegen het felle ochtendlicht van weer een zonovergoten dag. Ik was tegen tweeën naar bed gegaan, na het interviewtje met de slecht geschoren Hans Spekman, dat Urgestein uit het Tertiair van de sociaal-democratie.

Ik had me vol laten lopen met reacties op de vroege ontknoping waar alle aangekondigde nek-aan-nek-race-spanning op slag uit was verdwenen. Eigenlijk hadden alle Hardwerkende Mensen om tien over negen, na die bij de NOS prutserig opgevoerde 'exitpoll' kunnen gaan slapen.

Maar het harde werken kon even worden uitgesteld, dus liet ik het hele vervolgprogramma tamelijk willoos over me heen rollen, met juichende of terneergeslagen partijleden, met campagneleiders en lijsttrekkers en wat lusteloze studiopresentatoren die bij gebrek aan uitslagen maar eens demonstreerden hoe lastig het was dat stembiljet in- of uitgevouwen te krijgen.

Een van de verslaggevers berichtte intussen over het tellen van de stemmen bij een kieslokaal in Delft en je zag het legen van de kliko's op de vloer, de bergen van papier en het op stapels leggen van die grote slappe vellen met het formaat van een handdoek.

Plichtsbetrachting en discipline

Het was intussen donderdag en Mark Rutte, populistentemmer en held van Europa, stond om 08.00 uur weer voor zijn vmbo-klas in Den Haag, nadat hij eerst thuis fris en opgewekt het Radio 1 Journaal te woord had gestaan.

Een Hardwerkende Mens is onvermoeibaar en je moest Rutte om zijn plichtsbetrachting en discipline bewonderen. Maar hij heeft geen kinderen, relativeerde mijn vrouw, en toen moest ik aan die foto denken van Jesse Klaver, van hem en zijn fiets, met een kinderzitje voor en een kinderzitje achter.

Tekst loopt door onder afbeelding.

Beeld Wim Boevin000

Zoenen

Ook kwam een ander mediamoment in me op (daar vragen ze graag naar de op radio: 'Wat was uw beste mediamoment?'), namelijk dat moment dat Jesse Klaver zijn vrouw bedankte en dat die toen - ik meen schoorvoetend - vanachter de coulissen het podium op moest om zich door haar Hardwerkende Man op de mond te laten zoenen, een handeling die door de aanhang werd toegejuicht en die van haar ineens een First Lady maakte, want dat zou je bij Rutte nou nooit eens zien.

Mijn fantasie sloeg nu op hol, want ineens zag ik het gezin Klaver zijn intrek nemen in het Torentje, kabinet Klaver I, en Jesse zat achter zijn bureau te webcammen met de Koreaanse televisie toen achter hem eerst zijn oudste kwam binnendansen en daarna de jongste in een looprek, gevolgd door een paniekerig binnenstormende First Lady.

Dat Hardwerken gaat ons allemaal nog eens opbreken.

Beeld Wim Boevin000
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden