'Hier durf je echt niet van te dromen'

KEIRIN | Baanrenster Elis Ligtlee verrast in Rio vriend en vijand. Ze wint goud op een onderdeel waar ze weinig van moet hebben.

Het was zoeken naar woorden, verontschuldigde Elis Ligtlee zich buiten adem na de keirin op de olympische wielerbaan in Rio. Ze was overrompeld door ongeloof en exaltatie na een verbluffende gouden race zaterdag. Meer woorden dan 'dit is bizar' had ze ook eigenlijk niet nodig. Een half jaar geleden leken de Spelen heel ver weg voor de pas 22-jarige baanrenster.

Waar moest ze heen met haar opgespaarde emoties, leek de 1,85 meter lange coureur te willen zeggen, toen ze haar lange benen uit de toeclips van haar pedalen wurmde. Hoofdschuddend was Ligtlee na afloop maar op de baan gaan zitten, nadat ze door haar familie was besprongen. "Ongelooflijk'', zei Ligtlee wat later, terwijl ze haar gouden medaille door haar trillende handen liet gaan. Het was een indrukwekkend staaltje op de wielerbaan, zaterdag in Rio de Janeiro, dat haar een onverwachte zege opleverde. "Hier durf je echt niet van te dromen."

Haar heen en weer slingerende emoties worden vooral gevoed door haar relatie met het onderdeel keirin en die geschiedenis van zes maanden eerder.

De keirin en Ligtlee: dat was tot voor kort niet meer dan een verstandshuwelijk. Het is zeker geen liefde die haar bindt met het uit Japan overgewaaide sprintnummer. Keirin is spektakel, wachtend tot de derny (volgmotor) de baan verlaat en de renners de laatste 500 meter balancerend als dollemannen om de zege sprinten.

Ze moest er tot voor kort weinig van hebben. Een risicovol onderdeel, oordeelde ze een paar jaar geleden na haar overstap van bmx naar de baansport. "Soms proberen renners je de baan uit te beuken." Maar in weerwil van het - spaarzame - geweld, bleek Ligtlee uit het juiste hout gesneden voor deze spectaculaire discipline. Groot, breed en gezegend met een explosieve sprint bleek ze meer dan aanleg te hebben. Ligtlee werd in 2011 in haar eerste jaar als baanwielrenster meteen Nederlands kampioen. Ze werd in 2013 en vorig jaar op dit nummer Europa's beste. "Het is een onderdeel dat ik eigenlijk helemaal niet superleuk vind. Maar ja, dan word je eerste op het NK en EK. Dan blijkt dat het er dus wel in zit", bekende ze in 2013.

Dat ze de keirin inmiddels ook tactisch meester is, bewees ze zaterdag. Nadat de derny de baan verliet, reed Ligtlee met een lange haal naar voren. Achter haar deden power women als Anna Meares en Kristina Vogel 500 meter lang wanhopige pogingen langszij te komen. "Ik heb die toppers liever achter mij, dus ik moest wel op tijd aangaan. Ik kwam op kop, maar wat er daarna is gebeurd, weet ik niet meer goed", zei de Apeldoornse lachend. Ligtlee kwam bij iedere aanval even uit het zadel voor wat extra snelheid. Moedeloos zullen haar tegenstanders naar Ligtlee's achterwerk hebben gekeken.

Valpartij

Met haar uitgekiende tactiek beperkte Ligtlee de risico's. Laurine van Riessen, haar teamgenote en voormalig schaatster, balanceerde zaterdag tijdens de keirinkwalificaties op het randje van het ziekenhuis, toen ze door een Française onopzettelijk tot bovenin de boarding werd gedrukt. Over geluk mocht ook Ligtlee zaterdag niet klagen. Haar plek in de finale was het resultaat van een valpartij eerder. Ligtlee reed op een kansloze positie. "Ik was eigenlijk al heel blij dat ik in de finale stond." Voor Ligtlee zijn de Spelen niet voorbij. Ze rijdt nog het sprintonderdeel, haar specialiteit waarop ze vorig jaar zilver won op het WK.

Wie Ligtlee in januari roerloos had zien liggen op de wielerbaan tijdens de Zesdaagse van Rotterdam, had waarschijnlijk geen stuiver meer gegeven voor haar kansen in Rio. Zo hard was de klap die zij en Victoria Williamson maakten, dat de organisatie het evenement afblies. Ligtlee kwam met wat schaafwonden en zwellingen nog goed weg. De Britse revalideert nog altijd. Niet onbegrijpelijk dat Ligtlee zaterdag verbouwereerd naar woorden zocht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden