'Hier ben je patiënt, in Zwolle een nummer'

Van een onzer verslaggevers KAMPEN - De erkenning van het stadsziekenhuis Kampen, waarvan de deuren van het ziekenhuis-gedeelte vandaag definitief dichtgaan, wordt met drie maanden verlengd. Minister Borst van volksgezondheid heeft hiertoe besloten teneinde een “zorgvuldige afhandeling” van de poliklinische activiteiten mogelijk te maken.

Voor de patiënten die in de komende weken nog een afspraak op de polikliniek hebben, betekent dit dat zij niet plotseling op een ander ziekenhuis aangewezen zijn. Borst geeft het ziekenhuis tot 31 januari 1995 respijt opdat de “sluiting van de polikliniek zorgvuldig afgerond kan worden.”

Voor de enkele duizenden Kampenaren die gisteren in een druilerige regen tegen de sluiting van het stadsziekenhuis protesteerden, betekende deze beslissing nauwelijks een opluchting. “Hier ben je een patiënt, in Zwolle een nummer”, stond er bijvoorbeeld op een spandoek. De kinderen van de basisscholen, die voor deze gelegenheid zelfs vrij hadden gekregen, zongen protestliederen. Burgemeester H.C. Kleemans hield een vlammend betoog, waarin hij eraan herinnerde dat de wereldberoemde professor Kolff juist in dit bescheiden Kampense ziekenhuis in de jaren veertig de kunstnier uitvond. “Kampen is groot onrecht aangedaan”, riep Kleemans over het ziekenhuis dat vandaag na 78 jaren dicht gaat.

De burgemeester deed een dringend beroep op minister Borst, ziektekostenverzekeraars en de Zwolse ziekenhuizen mee te werken aan het in stand houden van de polikliniek en een centrum voor dagbehandeling in Kampen. Hij riep ook zijn bevolking op om voor dit “nieuwe steunpunt” te vechten. “De minister kan het onrecht dat Kampen wordt aangedaan, enigzins goedmaken. Laat zij in het openbaar uitspreken dat er een nieuw zorgpunt komt.”

Vorige week werd onverwacht duidelijk dat het ziekenhuis van Kampen deze week al dicht zou moeten, omdat het geen bestaansrecht heeft. De laatste patiënt heeft in de loop van gistermiddag het ziekenhuis verlaten. Het personeel kreeg gisteren een ware bloemenhulde. Alle 323 medewerkers zijn inmiddels ontslagen. Onderhandelaars van Abva Kabo en CFO praten donderdag met de ziekenhuis-directie over een sociaal plan. Volgens CFO-woordvoerder De Geus zijn de eisen gisteren zelfs nog aangescherpt. “Wij willen dat alle medewerkers tot 1 juli volgend jaar bij de gemeente - het Kampense ziekenhuis is een gemeenteziekenhuis - in dienst kunnen blijven. Bovendien eisen wij een 'intern arbeidsbureau' dat voor het ontslagen personeel de arbeidsmarkt afstroopt en een 55-plus regeling voor de ouderen.”

Handtekeningen De sluiting van het ziekenhuis overschaduwde gisteren ook het kennismakingsbezoek dat vertegenwoordigers van dezelfde bonden aan minister Borst brachten. De vakbondsdelegatie nam de gelegenheid te baat om een lijst met handtekeningen van het ziekenhuispersoneel, waarin zij haar klemmend verzoeken de polikliniek open te houden, aan Borst te overhandigen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden