Hiep hiep hoera voor halfgod Poetin

Een bezoeker maakt foto's tijdens de tentoonstelling 'De 12 werken van Poetin' die gisteren te zien was in Moskou. Beeld afp
Een bezoeker maakt foto's tijdens de tentoonstelling 'De 12 werken van Poetin' die gisteren te zien was in Moskou.Beeld afp

Terwijl president Obama voor zijn verjaardag een saaie fotoserie kreeg met gedenkwaardige momenten, werd zijn collega Poetin verblijd met een tentoonstelling waarin hij afgebeeld wordt als de Griekse held Hercules. Een groep Poetin-aanhangers organiseerde gisteren een expositie met de titel 'De twaalf werken van Poetin', verwijzend naar de twaalf opdrachten die Hercules moest uitvoeren voor koning Eurystheus.

Amber Dujardin

De Russische president, die vandaag zijn 62ste verjaardag viert, wordt afgebeeld zoals hij zichzelf maar al te graag ziet: gespierd, koelbloedig en onverzettelijk. In de media duiken regelmatig foto's op van Poetin die met ontbloot bovenlijf paardrijdt, een racewagen bestuurt of op de schietbaan staat.

De opmerkelijke tentoonstelling was gisteren voor één avond te zien in een kleine kunstgalerie in Moskou. Organisator Mikhail Antonov, student politieke wetenschappen en fervent Poetin-aanhanger, wilde een eerbetoon brengen aan zijn Russische held. Hij nodigde verschillende kunstenaars uit om de president te vereeuwigen in indrukwekkende poses.

Het resultaat was een serie afbeeldingen waarin Poetin - net als Hercules - heroïsche daden verricht. In de schilderijen zitten verwijzingen verstopt naar de problemen die de president de afgelopen jaren heeft aangepakt, zoals het terrorisme. In navolging van Hercules die de leeuw van Nemea een kopje kleiner maakte, toont één van de doeken hoe Poetin een bebaarde man in een bommengordel wurgt.

Op een ander tableau heft de Russische president zijn schild op naar de Hydra van Lema, de veelkoppige slang die Hercules bij Argos overwon. Dit schilderij verwijst naar de sancties die het Westen tegen Rusland heeft ingesteld na het conflict met Oekraïne. Andere doeken verwijzen naar het gascontract tussen Rusland en China, de geplande aankoop van Franse oorlogsbodems en het staakt-het-vuren in Oekraïne.

De cyclus eindigt met Poetin die de hellehond Cerberus verslaat - een verwijzing naar de strijd die Poetin voort tegen de Verenigde Staten. "Wij tonen een ander beeld van Poetin omdat de Westerse media hem voortdurend bekritiseren", legt Antonov uit.

De expositie kon gisteren rekenen op gemengde reacties. In een video van de Russische nieuwssite Grani.ru spreekt een jonge vrouw haar enthousiasme uit. "We houden van Poetin en steunen hem in alles. Daarom zijn we hier." De linkse fotograaf Evgeny Feldman was minder over de expositie te spreken. "Een van de 12 werken van Poetin viel op de vloer - liquidatie van de oligarchie", twitterde hij, subtiel verwijzend naar het feit dat Poetin geen ruzie zoekt met oligarchen zo lang die niet tegen hem in opstand komen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden