Hielden Groningers een klopjacht op een asielzoeker?

Burgerwacht Een vluchteling zou vrouwen lastigvallen. Inwoners van Winschoten vonden dat ze mochten ingrijpen.

Wat gebeurde er zondagmiddag precies in Winschoten? Burgerwacht Soldiers of Odin, een organisatie die burgers wil beschermen tegen geweld van migranten, zegt dat ze een man heeft aangehouden en overgedragen aan de politie. "Deze man was de oorzaak dat al een aantal dagen vrouwen en meisjes niet meer op straat durfden te komen!!", meldt de burgerwacht op Facebook.

Volgens de organisatie is hij een bewoner van het asielzoekerscentrum (azc) in Oude Pekela en viel hij meerdere vrouwen lastig in een supermarkt. Soldiers of Odin zegt dat de man aan een twaalfjarig meisje heeft gevraagd of ze met de trein mee wilde naar Groningen. Volgens familie werd ze daarbij tegen een muur gedrukt.

Een politiewoordvoerder zegt dat er geen sprake was van een overdracht. Er kwam een melding binnen, waarna agenten de man op straat aantroffen. De politie spreekt van een mishandelde man.

Inmiddels is het woord klopjacht al gevallen. Tweede-Kamerleden Marcouch en Van Dekken (beiden PvdA) willen dat de politie de verwondingen van de man onderzoekt. Ze noemen het "ongehoord dat geüniformeerde gangachtige bendes straatpatrouilles houden tegen burgers die zich in hún ogen verkeerd gedragen".

Soldiers of Odin, vernoemd naar de mytische oppergod, ontstond vorig jaar in Finland als reactie op de vluchtelingencrisis en waaide begin dit jaar over naar Nederland. Hier bestaan nu zeven 'chapters', afdelingen. De organisatie krijgt online veel steunbetuigingen. Ook vragen mensen hoe ze zelf een chapter kunnen oprichten, of waar ze zich kunnen aanmelden.

De Groningse afdeling ontkent dat ze de asielzoeker heeft mishandeld. De man zou eerder klappen hebben gekregen bij een schermutseling in een café. De politie onderzoekt wat er precies gebeurd is. Niemand deed aangifte. De vraag is of iemand iets strafbaars heeft gedaan. "Juist omdat er zo veel verhalen rondgaan is het belangrijk om dat helder te krijgen", zegt woordvoerder Ernest Zinsmeyer. "Daar zijn we druk mee bezig."

De politie onderzoekt ook uitingen van de organisatie op sociale media. Op de Facebookpagina van de voorman van Groningen staat een poster met de tekst 'Nationaal-socialisme is zorg voor het volk en zijn toekomst'. Dat de club extreem-rechts wordt genoemd, vindt hij belachelijk. "Iedereen heeft zijn eigen geloofsovertuiging," zei hij tegenover de regionale omroep RTV Noord. "Wat is haat? Ik vind dat de straten schoner moeten."

Burgemeester Smit van Oldambt vindt de ontwikkelingen zorgelijk, maar ook hij wil eerst helder hebben wat er precies is gebeurd.

Burgers mogen niet zomaar slaan

Burgers, individueel of verkleed als 'Soldiers of Odin', mogen op eigen houtje verdachten aanhouden bij 'ontdekking op heterdaad'. Of ze verdachten mogen opsporen, is minder duidelijk omdat deze actieve houding achteraf moeilijk is vast te stellen. In ieder geval moeten burgers de verdachte 'onverwijld' aan de politie overdragen. De aanhouder mag hem tegen de grond houden, maar zodra de verdachte zich overgeeft of weerloos is, is geweld niet meer nodig. Zelf verhoren, slaan of schoppen mag niet. Politie en justitie juichen toe dat burgers hun aanhoudingsbevoegdheid gebruiken, maar redeloos geweld is strafbaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden