'Hiddink' zal ontstaan zijn als toenaam van de zonen van Hidde

Taalvragen van lezers:

896 In Twente en de Achterhoek eindigen vele familienamen op -ink of -ing, zoals Willem Wilmink en Guus Hiddink. Wat is de betekenis ervan?

Dit -ing met als nevenvorm -ink is een achtervoegsel dat in de Germaanse talen gebruikt werd met de betekenis 'behorend bij, zoon van'. Je komt het ook tegen in koning, ooit kuning, 'afstammeling van een (voornaam) geslacht', waarin kun- een woord(deel) is dat we nog kennen als kunne ('geslacht, sekse').

Zo kon iemand die zelf Hugo en wiens vader Hidde heette, de toenaam Hiddink krijgen, die later een familienaam is geworden. Op dezelfde manier werden Bruno en Wolter, zonen van respectievelijk Nolt en Albert, Bruno Nolting en Wolter Alberdingk. Zulke toenamen staan bekend als patroniemen, vadersnamen.

Het gebeurde ook wel dat zo'n patroniem niet aan de naam van de vader ontleend werd, maar aan die van een grootvader, wanneer die als familiehoofd in aanzien stond. Hielden verdere afstammelingen zich aan de traditie, dan was een vaste familienaam geboren. Die kon zich ook hechten aan de plaats waar de familie woonde. Harlingen bijvoorbeeld is zo gaan heten omdat het ooit bevolkt werd Har(i)lingen, ene Harilo en zijn nazaten.

In de loop van de Middeleeuwen raakte de vorming van patroniemen op -ing in onbruik, het laatst bij de Saksen en Friezen in het oosten en noorden van Nederland. In plaats ervan werd vaak zoon toegevoegd aan de naam van de vader; vandaar bijvoorbeeld de achternaam Barentsz, z(oon) van Barent of Barend.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden