Hiddink weet weinig tot niets van adviezen

„Ik heb naar eer en geweten gehandeld”, zei voetbalcoach Guus Hiddink gisteren voor de rechtbank in Den Bosch. Maar van de vele adviezen die hij kreeg om problemen met de fiscus te voorkomen, herinnerde hij zich weinig of niets.

Hiddink wordt verdacht van belastingfraude, waardoor de fiscus 1.586.000 euro zou zijn misgelopen. De succestrainer liet zich november 2002 inschrijven in het Belgische Hamond Achel, maar heeft daar volgens het openbaar ministerie niet gewoond. Veel vaker sliep hij in Nederland, bij zijn vriendin in Amsterdam, in hotels, bij zijn ouders en vooral op de Herdgang, het sportcomplex van zijn werkgever PSV.

Juli 2002 was Hiddink teruggekeerd van een succesvol WK-voetbal in Zuid-Korea. Als coach van het gastland, dat tot de halve finale reikte, werd hij in Seoul op een troon gezet en de Koreanen lagen, zodra zij de kans kregen, letterlijk aan zijn voeten. De Achterhoeker verdiende er een vermogen mee, als trainer en wandelende reclamezuil.

Hij betaalde er keurig belasting over in Zuid-Korea. In de wetenschap dat hij bij terugkeer in Nederland opnieuw een substantieel bedrag aan de fiscus zou moeten betalen, won hij augustus 2002 adviezen in. Zo kwam het dat accountants van naam hem vertelden dat België fiscaal het meest aantrekkelijk was.

Na een zoektocht die hem langs Antwerpen en Turnhout voerde, kwam hij terecht in Hamond Achel. „Het was mijn intentie om daar te gaan wonen”, hield hij de rechtbank voor. „Maar het beviel me niet. Het was stil en ik voelde me niet happy daar. Ik ging er zo eens in de tien dagen heen.”

Zijn adviseurs zeiden tegen hem: ’Zeg de Nederlandse kranten op, stuur adreswijzigingen, regel de ziektekosten en andere verzekeringen, denk aan je loonstrookje, de post’. En toen Hiddink meer met de bal bezig bleef dan met zijn administratie zeiden ze tegen hem: ’Organiseer een etentje in de Belgische woning, nodig mensen uit’. Ja, de post, die ging naar Hamond Achel. Niet Hiddink, maar mensen van PSV haalden die meestal op.

Uit processtukken zou blijken dat PSV december 2002, een maand nadat Hiddink de woning in België nam, een huis voor hem op het oog had in het Brabantse Waalre. Hetzelfde huis waar Hiddink nu woont. Hoe dat met PSV precies zat vier jaar geleden, weet hij niet. Het proces wordt vrijdag voortgezet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden