Hiddink: Realisme kan ook mooi zijn

Bondscoach looft Van Gaal die 'het Nederlandse voetbal in Brazilië een nieuwe kick heeft gegeven'

ZEIST - Terwijl tientallen journalisten, fotografen en cameramensen op hem wachtten, werd Guus Hiddink op zijn eerste werkdag als bondscoach van het Nederlands elftal geconfronteerd met een andere werkelijkheid. Op weg naar zijn officiële presentatie in de Zeister bossen vroegen twee elftalleiders of hij misschien met een aantal jeugdspelers op de foto wilde. "Dat was leuk voor die twee leiders", zei Hiddink, "maar die jongetjes hadden geen idee waarom ze met die oude man op de foto moesten."

Even later gingen de microfoons open en draaiden de camera's. Bij zijn eerste openbare optreden als opvolger van Louis van Gaal kwamen veel onderwerpen aan bod. Het WK, de Hollandse school, de staat van het Nederlandse clubvoetbal, de opleiding van talenten en zijn leeftijd ¿ met zijn 67 jaar is de Varssevelder de oudste bondscoach ooit van Oranje. In alle kwesties hield de door de wol geverfde Hiddink, uitgenast zou hij zelf zeggen, zich op de vlakte.

Hiddink voelde zich trots en vereerd dat hij aan een tweede termijn als bondscoach mocht beginnen. Hij wilde niet terugblikken op zijn eerste periode, van 1995 tot 1998, met het EK in Engeland en het WK in Frankrijk. En om maar meteen met de deur in huis te vallen gaf hij een compliment aan Van Gaal, die op het WK in Brazilië het Nederlandse voetbal een nieuwe kick had gegeven. Hiddink zei niet van plan te zijn een compleet andere lijn te gaan volgen als zijn voorganger.

Met zijn assistenten Danny Blind en Ruud van Nistelrooij moet Hiddink Oranje leiden naar het EK van 2016 in Frankrijk. Als het kan met attractief, aanvallend en initiatiefrijk voetbal, de Hollandse school dus. Maar wel met een vleugje realisme, want overleven is in de ogen van Hiddink ook een belangrijk aspect in het voetbal. "We moeten ons niet te veel kietelen met alleen maar mooi spel. Realisme kan ook mooi zijn", zei Hiddink, die de discussie over 4-3-3 of 3-5-2 maar 'rigide' vond. "Zo heb ik er nooit over gesproken."

Uitgerekend in de week dat hij zich presenteerde als bondscoach van de nummer drie van de wereld, moest Hiddink constateren dat het Nederlandse clubvoetbal geen grote rol speelt in Europa. Na FC Groningen maakten Feyenoord en PSV weinig indruk in de voorportalen van de Europese competities. Hiddink had geen pasklare oplossing om dat tij te keren. Binnen de KNVB moet de discusie op gang komen hoe spelers weerbaarder gemaakt kunnen worden voor Europees voetbal.

Veel aandacht moet er de komende jaren zijn voor talentherkenning en talentonwikkeling, meende Hiddink. Er haken volgens hem veel talentvolle spelers te snel af en het duurt te lang voordat talenten tot volle wasdom komen. "Ik denk dat talenten eerder de schil moeten afwerpen om voetballer te worden." In dat proces voorziet Hiddink een belangrijke rol voor de clubs en de oud-spelers die zich gaan toeleggen op het vak van trainer.

Voor de KNVB was Hiddink de meest logische opvolger van Van Gaal, zo liet directeur Bert van Oostveen weten. Ook de Gelderlander kende weinig twijfels over zijn nieuwe baan. Te oud? "Ik denk niet in kalenderleeftijden, ik kijk hoe fris en enthousiast iemand is om weer aan de slag te gaan. En ik voelde de tril in mijn buik om deze nieuwe fase in te gaan."

Faalangst? "Mensen in mijn omgeving hadden het over een afbreukrisico. Ik ben zo vaak afgebroken. Dan sta je op en ga je weer door. Dat is het mooie van sport. Ik heb niet zoveel met termen als afbreukrisico. Dat is meer iets voor mensen in de politiek en het hogere bedrijfsleven."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden