Hiddink mengt zich in de strijd

Bondscoach lijkt alerter in de aanloop naar het cruciale EK-kwalificatieduel met Turkije

Nog iets langer dan anderhalf uur trainde Oranje gisteren onder leiding van bondscoach Guus Hiddink, die zich nadrukkelijk manifesteerde - voor zijn doen dan, in zijn toch karakteristiek losse stijl. Hiddink nam hier en daar eens een speler apart, en midden in het strijdgewoel van een oefenvorm zweepte hij de aanvallende ploeg op om de verdedigende onder druk te zetten.

Het ging er fel aan toe op het trainingsveld in Katwijk, maar of daarmee al een nieuwe periode is aangebroken, zoals de vorig najaar in zijn eerste maanden heftig bekritiseerde Hiddink suggereerde, valt nog te bezien. Hiddink had het gevoel Oranje in de hand te hebben, zei hij toen hij vorige week, voor het eerst na de laatste interland van half november tegen Letland (6-0), weer in de openbaarheid trad.

Zo vurig en soms theatraal als zijn voorganger Louis van Gaal zal hij nooit op het veld kunnen én willen staan. Maar de Hiddink van gisteren oogde als een andere dan die van voor de jaarwisseling, de weinig alerte zestiger die zijn taken toen bovenal leek te onderschatten. Of het van waarde kan zijn, en van welke, kan zaterdag pas blijken in het EK-kwalificatieduel met Turkije. Zo klinisch moet het worden gesteld in de penibele situatie waarin Hiddink en Oranje zich met twee nederlagen in hun poule hebben gemanoeuvreerd.

De internationals trekken er ook, en waarschijnlijk vooral, aan omdat weinigen zeker kunnen zijn van hun plaats, nu zonder de geblesseerde Robben en Van Persie een alternatief team moet worden geformeerd. Dat is niet onprettig voor een trainer, en daarbij is Hiddink ervan verzekerd dat de aandacht zich even volledig zal richten op zijn keuzes.

Gisteren liet hij de spitsen Huntelaar en Dost samenspelen in een ogenschijnlijk op de slotfase bij een ongunstige stand gerichte variant. Of heeft hij meer met ze in de zin, en denkt hij op het middenveld aan de gisteren daar geposteerde Clasie?

Het zijn vragen voor nu, die sluimerende pijnpunten uit de periode van Hiddinks valse start naar de achtergrond verdringen. Hiddink had het vorige week niet kunnen laten om zich af te zetten tegen de KNVB, zijn werkgever. In vage bewoordingen had hij het over interne gesprekken en over een terrein dat hij had willen afbakenen. Dat was duidelijk genoeg, wist Hiddink: hij wenst weinig tot geen bemoeienis meer van KNVB-directeur Van Oostveen, zijn baas die na de tweede nederlaag in het EK-kwalificatietoernooi openlijk een evaluatie had durven aankondigen.

Het was een gekende afleidingsmanoeuvre van Hiddink, alsof niet zíjn functioneren het kernprobleem was geweest. Daarbij kon zijn omfloerste spreektrant, waarbij hij listig net genoeg liet vallen, onbehoorlijk worden genoemd ten opzichte van zijn broodheer, waarvan hij zich bepaald niet voor het eerst distantieerde.

Zo kwamen ook herinneringen boven aan het congres over het Nederlandse voetbal, georganiseerd door de KNVB, dat Hiddink december vorig jaar slechts kortstondig bijwoonde. Op dat symposium werd afgesproken dat in het nationale clubvoetbal meer nadruk moet worden gelegd op weerbaarheid en het verdedigen. Dat zijn stokpaardjes bij uitstek van Hiddink, die zijn hele carrière al oog heeft gehad voor de internationale voetbalwetten.

Vorige week sprak Hiddink strenge woorden over de aftocht van de Nederlandse clubs uit de internationale toernooien. In zijn jargon zei hij dat Nederlandse clubs zich te weinig in een wedstrijd vechten, en dat vooral de verdedigers het gevaar niet ruiken. Het is zonder meer waar, om niet te zeggen dat het al lang open deuren zijn, maar meer dan constateren lijkt Hiddink niet te doen.

Vóór zijn aanstelling had Hiddink zijn zaakwaarnemer laten zeggen dat hij iets voor het Nederlandse voetbal wilde achterlaten. Dan zou het, zeker na zijn bedenkelijke entree, in zijn belang zijn dat er nu iets van te horen of te zien zou zijn. Maar hij was snel gevlogen bij het congres van zijn werkgever, waarvan niets meer wordt vernomen - en uit niets laat Hiddink blijken dat hij dat vreemd vindt, of dat hij er verandering in wil brengen.

Het zijn voorlopig verdrongen gedachten. Bij winst op Turkije - niet onmogelijk natuurlijk tegen een doorgaans chaotische en zonder spelmaker Arda Turan ook gehavende tegenstander - hebben Oranje en Hiddink even lucht, met het volgende kwalificatieduel in juni. Bij een ander resultaat, zo slap is het koord, kan veel van voor de jaarwisseling weer opspelen - en is felheid op het trainingsveld, van spelers en trainer, weinig meer waard.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden