Plein 2

Hiddema: Ik ben de eerste parlementariër die een moordverdachte verdedigt

Theo Hiddema (FvD) tijdens het debat met demissionair minister Henk Kamp (Economische Zaken) in de Tweede Kamer over de schadeafhandeling van de aardbevingsschade in Groningen.  Beeld ANP
Theo Hiddema (FvD) tijdens het debat met demissionair minister Henk Kamp (Economische Zaken) in de Tweede Kamer over de schadeafhandeling van de aardbevingsschade in Groningen.Beeld ANP

Theo Hiddema zocht in mei dit jaar zelf contact met de media: "Morgen sta ik in toga om een moordverdachte te verdedigen. Dat heeft een parlementariër nog nooit gedaan."

Hiddema is zoals bekend Tweede Kamerlid namens Forum voor Democratie (FvD) en strafrechtadvocaat. Hij rept overigens liever over 'hobbypleiter'. Hiddema kiest, nu hij het druk heeft met het volk te vertegenwoordigen, alleen nog 'de mooiste strafzaken' uit.

Die zaak waar Hiddema de media op wees, speelde zich af voor de rechtbank in Utrecht. Daar probeerde het Openbaar Ministerie dit voorjaar twee mannen tot lange gevangenisstraffen veroordeeld te krijgen. Zij zouden betrokken zijn bij een liquidatie in 2015 in De Meern. Het slachtoffer zat in zijn witte Fiat 500 toen hij op een parkeerplaats werd doorzeefd met kogels.

Theo Hiddema stond in dat proces een van de verdachten bij, een man die volgens Justitie op een of andere manier samen heeft gewerkt met de schutter. Eis: twaalf jaar cel. Hiddema zei een maand geleden tegen Trouw: "Ja, ik heb destijds de krant gebeld omdat ik een moordverdachte ging vrijpleiten. Van een liquidatie nog wel!" Hij kreeg gelijk. Zijn cliënt werd enkele weken later vrijgesproken.

Kunstroof

Er zijn meer Tweede Kamerleden geweest die hun werk op het Binnenhof combineerden met het bestieren van een advocatenkantoor. Hiddema begint zelf over Rad Kortenhorst, de KVP'er die van 1948 tot 1963 zelfs Kamervoorzitter was. Kortenhorst was een druk man. Zo schreef hij enige tijd voor de Telegraaf en de Volkskrant en was hij lange tijd actief als advocaat. In die hoedanigheid stond Kortenhorst in 1949 Pieter Menten bij. Zakenman en kunstverzamelaar Menten zou uiteindelijk in 1980 tot tien jaar cel worden veroordeeld wegens in Polen gepleegde oorlogsmisdaden.

Vlak na de Tweede Wereldoorlog hoefde Menten zich daar nog niet voor te verantwoorden. Dat gebeurde pas nadat journalist Hans Knoop in de jaren zeventig jacht op Menten maakte en hem wist te ontmaskeren als oorlogsmisdadiger.

In 1949 luidde de aanklacht tegen Pieter Menten collaboratie met de Duitsers en het roven van kunst in de oorlog. Kamervoorzitter Kortenhorst was een van zijn vier advocaten. Zij wisten de straf te beperken tot acht maanden cel, precies de tijd die hij al in voorarrest had doorgebracht. Menten kwam onmiddellijk vrij.

Hiddema benadrukt dat zijn zaak onvergelijkbaar is met die van Kortenhorst. Ten eerste betwijfelt het FvD-Kamerlid of Kortenhorst wel echt een actieve advocaat van Menten was en niet slechts aangetrokken vanwege zijn bekendheid. Bovendien, en dat weegt zwaarder, stond Menten in 1949 nog niet terecht voor oorlogsmisdaden. Hiddema: "Ik kan me geen moment herinneren dat Kortenhorst de rechtbank betreedt en daar een moordverdachte verdedigt."

Nog een voorbeeld

Troelstra is een ander beroemd voorbeeld van politicus-advocaat. De SDAP-leider verdween zelfs, nadat hij in in 1899 in de rechtszaal een officier van justitie had beledigd, een maand in de cel. Zijn biograaf Piet Hagen wees er ooit in NRC op dat toenmalig minister van justitie Cort van der Linden persoonlijk regelde dat Pieter-Jelles Troelstra in de gevangenis zowel rogge- als tarwebrood met boter te eten kreeg.

VVD'er Cees Berkhouwer was in de jaren vijftig en zestig tegelijkertijd Kamerlid en advocaat. Hubert Kronenburg van de Boerenpartij ook, rond diezelfde tijd. Allemaal leuk en aardig, maar, zoals Theo Hiddema tegen een verslaggever van EenVandaag zei: "Naar mijn beste weten is er in de criminele en politieke historie nooit een moment geweest dat een politicus een toga aantrekt en in een moordzaak de verdediging ter hard neemt." Alleen Hiddema zelf dan.

De redactie van Plein 2 gaat met zomerreces. De eerstvolgende aflevering verschijnt op woensdag 6 september.

Andere nevenfuncties uit het Kamerregister

1. Knops (CDA) - Jeugdleider
2. Van der Lee (GL) - grensrechter
3. Raemakers (D66) - trainer

Lees ook: 'Jeugdtraumaatje' keert terug bij Theo Hiddema nu hij in de Tweede Kamer zit

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden