Hezbollah spint garen bij ’Israëlische spionnen’

Een gemaskerde man van de Libanese veiligheidsdienst toont de verstopte elektronica waarvan de spionnen voor Israël gebruik van zouden hebben gemaakt. (EPA) Beeld EPA

In korte tijd zijn achttien spionnen opgepakt in Libanon. De meesten zouden voor Israël informatie hebben verzameld over Hezbollah. Die komt dat mooi uit, zo vlak voor de verkiezingen.

Een van spionage verdachte leraar wiskunde wiens afluisterapparatuur in zijn krukken was verstopt, een blik motorolie als geheime bergplaats, valse paspoorten– ze vormen slechts een deel van de buit die de Libanese rechercheurs onlangs aan de media toonden.

In wat leest als een John le Carré-boek berichten de Libanese media nu al enkele weken over het oprollen van een Israëlisch spionagenetwerk. Haast om de dag doen zij nieuwe onthullingen en melden zij nieuwe arrestaties: nu al zo’n achttien mensen zijn gearresteerd, onder wie een generaal b.d., een locoburgemeester, twee leden van de veiligheidsdienst en dorpelingen in het zuiden van Libanon. Zes anderen zouden de benen hebben genomen, naar Israël.

De Israëlische media zijn iets zuiniger met de berichtgeving, ook al omdat ze onderhevig zijn aan censuur, maar zij speculeren wel dat de Israëlische geheime dienst, de Mossad, kennelijk geblunderd heeft. Want hoe kan het anders dat er zo veel mensen zijn opgepakt?

De regel is dat verschillende cellen of mensen niet van elkaars bestaan weten. In de kranten wordt nu gesuggereerd dat ze mogelijk ook niet van elkaar wisten, maar dat zij hun berichten via een satelliet doorseinden en daartoe eenzelfde code hadden. Die code wist de Libanese veiligheidsdienst te kraken.

Die versie wordt ondersteund door een verklaring van het hoofd van de Libanese veiligheidsdienst, generaal Asjraf Rifi, die stelde dat het oprollen van het spionnennetwerk niet het gevolg was van de ondervragingen van de verdachten, maar ’te danken was aan een technisch geheim’.

Spionage is net zo oud als een ander omstreden beroep. En eigenlijk is er geen twijfel dat Israël in al zijn buurlanden over tal van spionnen beschikt, en omgekeerd. Volgens de berichten zou de voornaamste taak van de gearresteerde spionnen zijn de huizen van leiders van Hezbollah te markeren. Met de sjiitische beweging vocht Israël in 2006 nog een korte oorlog uit.

De Libanese krant As-Safir, aan Hezbollah gelieerd, berichtte woensdag dat een van de gearresteerden, Ziad Homsi, als opdracht had een afspraak met Hezbollahleider Nasrallah te organiseren, zodat de Israëliërs hem op zijn route konden volgen. Die afspraak vond nooit plaats.

Twee verdachten wisten tijdig de grens met Israël over te steken, onder hen de wiskundeleraar met gezin en al. Zij zouden tevoren van Israël een geheime code hebben gekregen en exacte uitleg waar zij het elektronische grenshek konden oversteken in geval van nood.

De affaire werpt ook licht op de manier waarop Israël zijn spionnen rekruteert. Zo werd de afgezwaaide generaal geholpen om een firma te beginnen die gastarbeiders importeerde, zodat hij makkelijk contact kon onderhouden met het buitenland.

De grootste ’vangst’ is Ziad Homsi, een locoburgemeester en actief in de beweging van Saad Hariri, de politieke rivaal van Hezbollah. Homsi, tevens uitgever van een blad gelieerd aan de beweging van Hariri, zou zijn ondervragers hebben verteld dat hij het om het geld zou hebben gedaan.

Het zijn oncontroleerbare berichten, die amper twee weken voor de Libanese verkiezingen niettemin van politieke betekenis zijn. Hezbollah heeft er belang bij de Israëlische ’dreiging’ te benadrukken, om zichzelf te poneren als verdediger van Libanon. Hezbollah ’waarschuwt’ nu opnieuw dat Israël een grootscheepse aanval voorbereidt. Zeker is dat de beweging garen spint bij onthullingen dat haar politieke rivalen, de Hariri-getrouwen, zouden collaboreren met Israël.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden