Hezbollah rukt op, angst in Noord-Israël

De Hezbollah heeft zich gisteren meester weten te maken van een groot aantal dorpen in het zuiden van Libanon, zonder slag of stoot. De inwoners van het noorden van Israël reageerden met ontsteltenis om niet te zeggen paniek.

Vanaf de grens was de triomftocht van Hezbollah goed te volgen. Met vlaggen in de hand namen de strijders het ene na het andere dorp in. De dorpelingen verwelkomden hen met rijst en vreugde.

In het kielzog van Hezbollah arriveerden terugkerende vluchtelingen, Zuid-Libanezen die de afgelopen jaren voor het geweld naar het noorden zijn gevlucht.

De pro-Israëlische militie Sla, het Zuid-Libanese leger, bezweek als een kaartenhuis. Nog maar enkele dagen geleden droeg Israël in het kader van de terugtocht de militaire posten aan de Libanese bondgenoten over. Maar de sji'itische eenheden binnen de Sla sloegen gisteren op de vlucht of gaven zich over aan Hezbollah.

Hezbollah kreeg meteen ook hun wapens in handen, inclusief tanks. Het leverde absurde beelden op van Israëlische gevechtsvliegtuigen, die hun eigen tanks bombardeerden.

Alleen in het zuidwesten bleven de christelijke eenheden van de Sla gisteren op hun post. Maar ook daar begonnen grote aantallen Sla-strijders zich bij de grensovergang te verdringen om in Israël een veilig heenkomen te zoeken. Hun commandant Antoine Lahad, die al enige tijd in Parijs verblijft, miste - verdacht - zijn vlucht terug naar huis.

Tegen de avond hadden de strijders van Hezbollah één-derde in handen van wat Israël 'de veiligheidsstrook' placht te noemen. Vanuit vers veroverd terrein namen ze de nog resterende posities van het Sla onder vuur. In de bizarre chaos werd één ding duidelijk: Israëls plannen voor een georganiseerde terugtocht zijn geheel in het water gevallen.

,,Het zijn terroristen en nu zitten ze zo op vijfhonderd meter afstand'', gilde een vrouw in het Israëlische grensplaatsje Kirjat Sjmona tegen de camera, geheel overstuur. ,,Ik voel dat ik mijn kinderen mishandel door hier met ze te wonen.'' Kort daarop werd in het noorden van Israël het sein gegeven dat de mensen naar de schuilkelders moesten. Vijf Libanezen waren gedood door de kanonskogels die Israël afvuurde om de opmars van Hezbollah te stuiten. Dode burgers in Libanon betekenen volgens de spelregels dat Hezbollah gericht terugschiet, met de Israëlische burgerbevolking als doel.

Premier Barak uitte zich gisteren dreigend: Israël houdt de Libanese en Syrische regering verantwoordelijk voor Israëlische slachtoffers, militaire zo goed als burgers.

VERVOLG OP PAGINA 5

Hezbollah-strijders worden als helden begroet

Zuid-Libanon

VERVOLG VAN PAGINA 1

Duizenden inwoners van Kirjat Sjmona wilden het niet afwachten. Tegen de avond reed een lange file zuidwaarts, weg uit de gevarenzone. Premier Barak heeft de terugtocht uit Libanon verleden jaar in zijn verkiezingscampagne toegezegd. Na 22 jaar en bijna tweeduizend doden, was de druk vanuit de bevolking groot het Libanese 'moeras', Israëls Vietnam, te verlaten.

Barak had gehoopt op een akkoord met Syrië, de baas in Libanon, maar na het vastlopen van vredesoverleg wilde Libanon noch Syrië de veiligheid van Israël garanderen. Israël begon daarop de terugtrekking met de VN te bespreken, in de hoop dat deze het machtsvacuüm kunnen opvullen. De meest voor de hand liggende mogelijkheid was een uitbreiding van Unifil, de vredesmacht die al sinds 1978 in het grensgebied gestationeerd is. De Hezbollah heeft daar nu een stokje voor gestoken.

De strijders werden gisteren als bevrijders begroet, zoals 18 jaar geleden de Israëlische soldaten die de Palestijnen uit het zuiden verdreven. Toen hoopte de bevolking net als nu op rust. Dat stelt de Hezbollah voor een dilemma. Want als zij de strijd voortzet, ook als Israël uit Libanon is vertrokken, zal zij binnen de kortste keren diezelfde bevolking tegen zich weten. Israëls dilemma is niet minder ingewikkeld. Het moet nu de terugtrekking voortzetten, zonder enige garanties en zonder bondgenoten van betekenis in Zuid-Libanon.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden