Hezbollah organiseert warm welkom voor Ahmadinejad

Van onze redactie buitenland

amsterdam – Duizenden juichende Libanezen hebben gisteren Mahmoed Ahmadinejad een warm welkom gegeven in hun land. De Iraanse president was voor het eerst in Libanon sinds hij in 2005 aantrad als staatshoofd.

Onomstreden is zijn bezoek niet – Iran heeft warme banden met de militante sjiitische beweging Hezbollah, maar wordt met argusogen bekeken door meer westers georiënteerde politici in Libanon. Om de laatste groep tegemoet te komen sprak Ahmadinejad gisteren mooie woorden over de eenheid van het land, en benadrukte hij de gedeelde afkeer van buurland Israël.

„We willen een verenigd, modern Libanon, en we staan achter de Libanese regering en bevolking”, stelde Ahmadinejad – die van het vliegveld naar het presidentieel paleis werd vervoerd waar hij een ontmoeting had met ambtsgenoot Michel Soeleiman, een maronitisch christen. Het ministerie van energie en water maakte tegelijkertijd bekend dat Iran Libanon een lening geeft van 450 miljoen dollar voor water- en elektriciteitsprojecten. Het geld moet ten goede komen aan álle Libanezen, aldus de minister.

De regering, die geleid wordt door de pro-westerse premier Saad Hariri, doet intussen zijn best om het Iraanse bezoek als een normaal staatsbezoek af te doen. Hariri heeft er belang bij om de zaken rustig te houden, omdat in zijn eenheidsregering ook leden van Hezbollah zitten. De interne verhoudingen zijn gespannen nu een internationaal tribunaal binnenkort waarschijnlijk Hezbollah-leden zal aanklagen voor de moord op Rafik Hariri: vader van Saad en oud-premier.

Ahmadinejad mag dan naar eigen zeggen voor alle Libanezen komen, het is wel degelijk Hezbollah dat een groot deel van zijn programma organiseert. Gisteren was er een bijeenkomst in Hezbollah-bolwerk Zuid-Beiroet. Vandaag zal de Iraanse president afreizen naar Bint Jbeil, aan de grens met Israël.

Het dorpje werd deels in puin gelegd door Israëlische bombardementen, toen Israël in 2006 een korte oorlog uitvocht met Hezbollah. Iran heeft veel geld (ruim een miljard dollar, aldus Hezbollah) geïnvesteerd om kapotte woningen en infrastructuur in het zuiden van Libanon te herstellen – er is daar bijna geen weg te vinden waar geen bordje ’hersteld door Iran’ hangt.

Volgens de Israëlische minister van defensie Ehoed Barak bewijst het bezoek van Ahmadinejad eens te meer dat Libanon een ’instrument in handen van andere entiteiten’ (lees: Iran) is geworden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden